ВНИМАНИЕ! Прочети тук преди да отидеш на Jobs bg

Топ БГ работодатели разкриват защо не отговарят на 98% от кандидатурите за работа, които получават през Jobs bg, и какво трябва да направите, за да Ви поканят на интервю.

Работодателите избягват кандидати от Jobs bg, които използват шаблони за мотивационни писма. Те очакват мотивационното Ви писмо да съдържа самооценка и обобщено представяне на Вашите качества и очаквания – например защо кандидатствате точно в тази фирма, точно на тази позиция и защо смятате, че сте подходящи за позицията. С какви проблеми сте се справяли до момента и защо смятате, че опитът Ви ще е полезен за компанията. Отделете време да проверите Вашето мотивационно писмо – ако то съдържа правописни грешки, няма да бъдете поканени на интервю. Няма нужда и да използвате кой знае колко сложен или поетичен език – старайте се да бъдете максимално конкретни и разбираеми. Освен това, мотивационното Ви писмо не трябва да се припокрива със CV-то – добре е по-скоро в него да разгърнете някои точки от CV-то, които смятате за особено релевантни за позицията.

Лоша или никаква снимка. Ако нямате хубава или актуална снимка, направете си такава, ако трябва потърсете помощ от фотограф. Когато Вашето CV няма снимка, работодателят смята, че искате да прикриете нещо. Когато снимката Ви е стара или лоша, тогава създавате лошо първо впечатление и най-вероятно дори няма да прочетат Вашето CV. Ако смятате, че това би довело до някакъв вид дискриминация, трябва да имате предвид, че при всички положения (особено ако кандидатствате в по-голяма компания), работодателите Ви така и така по всяка вероятност ще открият Ваша снимка. А и снимката ще направи CV-то Ви много по-персонално и отличително.

Целта на една кандидатура за работа е да убеди работодателя, че трябва да Ви даде шанс. Ако не се откроявате по правилния начин, няма да бъдете забелязани. Ако правите същото като другите и използвате еднакви шаблони с всички останали (например: европейски формат за CV, който се предлага в джобс бг, и т.н.), няма да бъдете забелязани. Вместо това, във Ваш плюс би било да се ориентирате към услуга за CV-та като VisualCV.com.

Съществуват един куп често срещани грешки при изработката на CV, поради което ще обърнем внимание на някои от тях, в случай че Ви предстои да кандидатствате например чрез jobs bg sofia или пък jobs bg plovdiv. Трябва да имате предвид, че повечето големи компании имат софтуери, създадени с целта да сканират кандидатурите за определени ключови думи. Помислете кои биха били свързани с Вашата позиция и се опитайте да ги вместите адекватно в CV-то си. Не правете грешката да използвате всяка дума по 3 пъти в опит да „надвиете машината“. Ръкописните шрифтове също могат да се окажат клопка. Дори да сте решени да използвате някакъв по-завъртян шрифт, уверете се, че е четлив. Най-добре е да попитате приятели или познати за тяхното мнение, за да имате обективна представа. Ако някой се затруднява да разчете CV-то Ви, шансът да се откаже и да го захвърли е огромен – имайте предвид, че хората са заети и никой не би искал да губи ценно време, единствено за да разбере какво пише в дадена кандидатура. Недейте и да използвате кой знае колко много различни шрифтове – нищо не прави едно CV по-неструктурирано от различния шрифт на всеки ред. Не претрупвайте документа с всичките Ви досегашни компетенции и дейности, а наблегнете на най-важните за позицията. Ако кандидатствате за позиция в IT сектора, никого няма да го интересуват двата месеца, в които сте разхождали кучета. Избягвайте и определения, които няма как да се докажат като „най-добрият в областта“. Особено по-младите кандидати, които нямат кой знае какъв професионален опит, се притесняват, че CV-тата им са твърде кратки и ги запълват, разтягайки всевъзможни локуми. Това лесно се забелязва и няма по никакъв начин да е от полза за Вас. Ако много се притеснявате, че може да сте изпуснали нещо важно, добра идея е да разгледате профилите в LinkedIn на кандидати за сходни позиции и да проверите дали нещо Ви липсва. Преди да изпратите CV-то или мотивационното си писмо, помолете приятел с опит или с усет към езика да го прегледа – все пак две глави мислят по-добре от една.

Изключително лошо впечатление ще направите ако не си вдигате телефона и не се обаждате после да проверите кой Ви е търсил. Работодателят ще разчете това поведение като бъдещето Ви отношение към работния процес – незаинтересованост и непрофесионализъм. Държанието Ви по време на разговор също е от значение. Ако не се държите любезно по телефона, говорите на “ти”, на “брато”, използвате фрази, като “омг”, смеете се прекалено високо или в неподходящ момент, няма как да внушите, че сте сериозно настроен/а към работата. За да Ви възприемат като кандидат на ниво, се дръжте подобаващо и уважително. За разлика от Вас, човекът отсреща е зает и най-вероятно има малко време да свърши много работа. Бъдете любезни и създайте приятно впечатление от самото начало.

Не се отказвайте, защото нямате диплома. Дори и в обявата в jobs bg да е написано, че дипломата е задължителна, това, което работодателят наистина иска, е опит. Ако имате нужния опит, но нямате диплома, кандидатствайте въпреки това. Ще се изненадате приятно от големия брой покани за интервю, които ще получите. Работодателите също се учат и разбират все повече, че не търсят дипломи, а човек, който може да им свърши работата качествено, без голямо значение защо може да го направи. В следното интервю един от най-успешните предприемачи на всички времена Elon Musk казва, че когато наема хора в компаниите си, изобщо не се интересува от дипломи и университети – https://www.youtube.com/watch?v=vqcdF1oWaD0
Разбира се, някои професии като медицински, правни и други Ви задължават да имате Висше по закон, за да практикувате. Ако сте се насочили в подобна сфера, нямате особен избор.

Да нямате втори език също е грешка. Повечето сериозни компании са международни и работят с клиенти от всякакви държави. Не си мислете, че някой ще Ви назначи личен преводач. Ако не владеете никакви езици, инвестирайте време да научите поне английски, който е общо взето задължителен в днешно време. Лесно е, просто е и ще Ви отвори много възможности. Дори да нямате време да посещавате редовен курс, в онлайн пространството ще намерите редица възможности да учите от вкъщи, в удобно за Вас време и да напредвате собствената Ви скорост. Да не говорим, че по всички вероятности езикът ще Ви послужи и извън работната среда – например по време на почивка. Научете и трети език, като китайски, арабски или испански (някой от най-разпространените) и сте на път към това да станете особено ценен и рядък професионалист.

Какво още е важно при предварителната подготовка

Фактът, че компаниите проследяват профилите в социалните мрежи, много често докарва кандидатите за работа до паника. Подадат ли своите документи в jobs bg, те директно изтриват всичките си акаунти. Всъщност социалните мрежи не са лош начин да изпъкнете измежду многото кандидати. Разбира се, добре е да поразчистите снимките със зачервеното Ви лице от Нова година или всякакви публикации с мнението Ви по въпроси като политика, религия, веганство и всякакви подобни конфликтни теми. Вместо това използвайте профила си като начин да се представите. Ако кандидатствате за работа като учител, защо да не сложите например клипове, в които обяснявате даден урок или пък снимка от събитие с деца около Вас. Добре е и да вложите старание около профила си в LinkedIn. Друга идея е да оформите някакъв уебсайт, където да визуализирате компетенциите си. В днешно време това е съвсем лесно благодарение на т.нар. Content Management Systems. Това са платформи, които Ви позволяват да изберете дизайн на страницата си и да качите всякакви файлове без да се налага да програмирате каквото и да е било. Най-разпространената в днешно време е WordPress. Такъв уебсайт може да Ви послужи като портфолио – както и за CV-то, така и по-късно при интервюто. Заровете се в интернет. Има милиони статии с всякакви въпроси за интервюта и примерни отговори и стратегии към тях. Изберете какво работи най-добре за Вас и помислете за евентуални отговори на особено подвеждащите запитвания. В дните преди интервюто се хранете добре и се наспивайте. Важно е да се чувствате във възможно най-добра форма по време на разговора. Освен това, разчистете графика си в решаващия ден. Добре е да нямате абсолютно нищо друго на ума си.

Защо почти всички кандидати се провалят на интервютата

Интервюто е Вашата възможност да създадете правилното впечатление на работодателя.
Поканили са Ви на интервю, което означава, че вече сте минали първата “цедка”. Сега трябва да демонстрирате, че рискът работодателят да Ви наеме, е оправдан.

Топ 10 грешки:
1) Липса на точност:

Дали са Ви точен час за интервю. Не закъснявайте и не подранявайте. Не си мислете, че помагате на някого като подранявате. Ако искаха да сте там по-рано, щяха да Ви кажат да отидете по-рано. Ако подраните, ще изнервите интервюиращите, висейки в коридора. Ако случайно сте подранили, изчакайте и влезте в сградата 3-4 минути преди часа за интервю. По този начин, докато се качите ще стане точното време за срещата. В никакъв случай не закъснявайте – това прави много лошо впечатление. Закъснението също ще се възприеме като отношението Ви към работата – непрофесионално. Винаги имайте предвид, че може да не намерите лесно сградата, затова си отделете повече време. Съветваме Ви да направите един пробен тур до локацията, за да сте сигурни при интервюто, а и да се информирате от първа ръка относно зони на задръстване по пътя или пък места за паркиране в района.

2) Липса на визия:

Облечете се уважително. Сложете чисти дрехи по мярка, по възможност по-елегантни. Избягвайте излишни украшения, модни аксесоари и дръзки стилове. Не сте в дискотеката и хората не Ви познават. Правилната визия демонстрира, че сте достатъчно интелигентни да разграничите работната среда от рождения си ден и съответно имате работна етика и възпитание. Ако искате да изпратите послание чрез стила си или да бъдете бунтар, не е това мястото. И все пак, облеклото трябва да е достатъчно удобно, за да не го мислите. Колкото и елегантна да е новата Ви пола, ако не можете да дишате в нея, нищо чудно това да Ви разконцентрира по време на разговора. Правилното облекло ще повлияе позитивно и на самочувствието Ви.

3) Липса на обноски:

Дръжте се прилично, използвайте “Добър ден” или “Здравейте” вместо “как сме” или “здрастии, как сиии”. Обръщайте се към интервюиращия с фамилното му/ѝ име освен ако не Ви е казано друго. Обяснете, че имате час за интервю и изчакайте да Ви насочат. Когато Ви интервюират, изслушвайте внимателно и не прекъсвайте. Никога не се дръжте сякаш бързате за друго място. Покажете, че цялото Ви внимание е насочено върху срещата и имате желание да се представите добре. Ако сте от хората, които смятат, че не са длъжни да се доказват на никого, не забравяйте, че никой не е длъжен да Ви наема на работа. Няма нужда и да разказвате последния виц, който сте чули. Да накарате интервюиращия да се разсмее не влиза в изискванията за работа и далеч не трябва да бъде основната Ви цел. Оставете мобилния си телефон изключен. Нищо няма да попречи на разговора така както евентуално позвъняване. Това може да Ви смути дотолкова, че да забравите гениалното хрумване, което току що сте имали. Не залагайте и на вибрация – рискувате да подскачате всеки път, когато някой Ви напише нещо в Messenger, което по всяка вероятност не само ще изглежда нелепо, но и ще Ви разконцентрира. Най-добре е да поставите телефона си на дъното на някоя чанта, за да не се изкушавате да го поглеждате.

4) Липса на коректно отношение

Ако Ви питат относно причините да напуснете последното си работно място, никога недейте да злословите. Особено ако кандидатствате чрез jobs bg за позиция в същия бранш като предишната, шансът работодателите Ви да се познават е голям. А и да не е така, никога няма да направи добро впечатление ако се изразявате негативно към предишния колектив – интервюиращият може да заключи, че при евентуално напускане на работа ще подронвате реномето и на неговата компания.

5) Липса на опит:

Oпит не значи непременно трудов стаж и определено не значи диплома. Eдин програмист или маркетолог може да натрупа много опит още в гимназията например. Mоже да сте работили по лични проекти или като freelancer. Обяснете това още в мотивационното си писмо. Нека работодателите да разберат за опитa, който имате. Той е най-важният Ви актив, когато става въпрос за Вашата кариера. В много IT компании не се интересуват толкова много от Вашия трудов стаж или от Вашите дипломи, а от това какво можете. Ако кандидатствате за IT позиция, може да получите някаква задача за решаване, с която да докажете уменията си. Ако работодателят се съмнява във Вашия опит, изискайте да Ви бъде дадена такава задача, за да демонстрирате възможностите си. Добра идея е да направите някакъв малък проект преди самото интервю, който да представите после на работодателите. Например: Кандидатирате се за мениджър на магазин LIDL. Направете кратко проучване сред клиентите и разберете какво в подредбата на магазина ги обърква. Направете план за оптимална подредба в магазина според събраните данни и го представете на интервюто или още при самото подаване на документи. Ще повторим още веднъж, че работодателите не търсят диплома или сертификат за стаж, а човек, който да допринася за развитието на бизнеса им. Важното е да намерите начин да докажете, че именно Вие сте подходящи за тази цел.

6) Липса на контрол:

Много от кандидате за работа споделят прекалено много информация от чисто притеснение. Това може да досади на интервюиращия или в по-лошия случай да му даде възможност да се захване за нещо или да извърти думите Ви в насока, която не сте искали. Опитайте се да не прекалявате с подробностите – ако интервюиращият има нужда от тях, ще Ви попита допълнително.

7) Липса на подготовка

От особена важност е да познавате CV-то си като ръката си. Имайте предвид, че по всяка вероятност ще Ви зададат въпроси към него, така че не само трябва да сте изцяло наясно с това, което сте написали, но и да можете да разкажете обстойно, когато се наложи. Проучете и фирмата – разгледайте например уебсайта или страниците ѝ в социалните мрежи – един от най-често срещаните въпроси е „Какво знаете за нас?“. Всичко от дейността на фирмата до това дали е част от по-голяма компания ще Ви бъде от полза. Ако научите имената на хората, които ще Ви интервюират, е добре да погледнете профилите им в LinkedIn и да проверите дали имате нещо общо – например роден град. При подготовката за интервюто не забравяйте да помислите за евентуални материали като листа и химикалка, в случай че Ви се наложи да запишете нещо или пък да решите набързо някаква задача.

8) Липса на подходящо присъствие

Не трябва да изглеждате нито прекалено нервни, нито прекалено самоуверени. И в двата случая ще създадете лошо впечатление или ще затрудните интервюиращия. Ако пък сте ядосани (скарали сте се с партньора си няколко часа по-рано или пък още преживявате загубата на работа), се опитайте да се овладеете преди началото на разговора. Никой не обича мрачни или ядосани служители. Вместо това се постарайте да постигнете усмихнато и приятелско присъствие. В никакъв случай обаче не ставайте твърде фамилиарен/на с работодателя и не си позволявайте да флиртувате. Ако случайно усетите, че сте били твърде резки или груби по някакъв начин, извинете се и продължете без да задълбавате особено.

9) Липса на правилен език на тялото

Дори да отговорите идеално на всеки един въпрос, езикът на тялото е пречка, която може да застане на пътя Ви и да навреди сериозно. Избягвайте да се заигравате с някакви предмети (например гривна), а ако прецените, че е възможно да го направите несъзнателно, постарайте се да няма такива около Вас. Щракането с химикалка също може да издаде нервността Ви. Ако седите със скръстени ръце и не правите достатъчно често очен контакт с интервюиращия, може да се представите като интровертен тип човек. Прекалено честото наместване на стола също е обезпокояващо – вместо това се облегнете максимално назад и се постарайте да се отпуснете (но не чак както пред телевизора вкъщи). Недейте да си играете с косата или да докосвате лицето си. Всичко това не значи ръцете Ви да са статични – добре е да жестикулирате, когато обяснявате – така ще изглеждате по-уверен/а, но и в тази насока не трябва да стигате до крайности. Поработете над походката си – това е едно от първите неща, които ще се забележат при влизането Ви. Постарайте се да ходите с изправен гръб и решителни крачки – напомняме на дамите да не изпробват новите високи обувки чак в деня на интервюто. Ръкостискането също е от значение – напомнете си да преместите чанта или плик в лявата си ръка ако носите такива с Вас. Недейте да отпускате ръката си като мекица при ръкостискането, но и не чупете китката на интервюиращия.

10) Липса на въпроси

Важно е да има и въпроси от Ваша страна. Ако нямате изобщо какво да попитате относно позицията, фирмата и т.н., това може да бъде възприето като липса на интерес. Разбира се, да прекъсвате интервюиращия с въпрос на всяко негово изречение също не е добър вариант.

Освен това…

Вероятно ще Ви бъдат зададени няколко ключови въпроса, за да разберат що за човек сте.
От по-често срещаните са:

а) Избройте Вашите топ 10 качества.

Никога не казвайте, че 10 качества са много – всички некадърни специалисти казват това. Подгответе се още от сега, отделете малко време и открийте кои са Вашите 10 най-силни страни. В никакъв случай не изреждайте някакви клишета като “отговорен човек”, “умея да работя в екип” и други подобни – всички повтарят това, а Вашата работа е да се откроите. Вместо това бъдете по-специфични и кажете нещо свързано с Вас – например обяснете, че сте технически ориентиран човек и умеете да решавате сложни проблеми (ако е така), ако имате добра логическа мисъл кажете го, други интересни качества биха могли да са “организиран съм и не се нуждая от микроменажиране, за да си върша работата качествено”, “имам силен фокус, концентрирам се лесно”, “взимам решения на базата на реална и добре проучена информация” и т.н.

б) Как си представяте идеалното работно място?

Ако нямате отговор на този въпрос, значи не знаете какво искате. Ако не знаете какво искате, никой не може да Ви помогне. Споделете Вашата идея за перфектно работно място. Ако не се интересуваха, нямаше да Ви питат, така че не се стеснявайте. Ако не знаете какво искате, по-добре не кандидатствайте за работа. Бъдете разумен/на – ако кандидатствате за позиция в офис не казвайте, че си мечтаете за работа на открито, която не изисква от Вас да работите в офис.

в) Кое е най-трудното нещо, с което сте се справяли в професионален план?

Подгответе отговор на този въпрос. Ако не сте се справяли с нищо трудно, най-вероятно не сте особено ценен кадър. Ако не сте се справяли с нищо трудно, е време да се захванете с нещо трудно.

г) В каква насока бихте искали да се развивате

Не казвайте: „мечтая да имам собствен бизнес един ден“, защото така на практика заявявате, че си търсите работа, за да съберете информация за това как да стартирате свой бизнес. В никакъв случай не казвайте “не съм мислил/а по този въпрос”. Обяснете какво Ви вълнува във Вашата професионална сфера и какво търсите в професионален план. Какви отговорности бихте искали да имате и търсите ли допълнително развитие? Ако не сте мислили по този въпрос, помислете.

д) Логически въпроси

Понякога ще Ви зададат някоя елементарна логическа задача, за да видят дали можете да мислите. Например: “Участвате в състезание и изпреварвате втория състезател, на коя позиция сте сега?”. Ако отговорът Ви е “на първа”, току що загубихте тази работа. Ако изпреварите втория сте на втора позиция, защото не сте изпреварили първия, а втория. Не бързайте да отговаряте. Много по-добре е да се забавите с отговора и да помислите, отколкото бързо да дадете глупав отговор. Ако не сте добри в логическото мислене, инвестирайте малко време в решаване на логически задачи – това е качество, което може да се развие лесно. Повечето от тях са шаблонни – ще Ви се наложи просто да пренесете начина на мислене върху други числа.

е) Какви са Вашите слабости?

Много кандидати за работа правят грешката да отговорят на този въпрос с „Не намирам да имам каквито и да е слабости“ или нещо от този тип. Това няма да Ви спечели нищо, тъй като нито е убедително, нито отговаря на реалността. Най-добре е да изтъкнете някоя своя слабост, с която се стараете да се преборите. Например: „Трудно ми е да работя с повече хора върху един проект, защото смятам, че ще успея да изпипам всичко сам/а. Поради тази причина миналата година се заех с този, този и този проект с еди-колко си голям екип и започнах да се отпускам при разпределянето на задачи между останалите.“. На много места ще прочетете, че ще Ви е от помощ да покажете някоя от силните си страни като слабост („Прекалено голям перфекционист съм“ или пък „Мога да прекарвам цели дни в офиса, работейки върху задача, и пренебрегвам всичко друго“). Е, това може и да е проработило в 2 или 3 случая, но не Ви съветваме да използвате такива клишета. Да не смятате, че работодателите Ви нямат интернет или пък, че това е първото им интервю? По-добре бъдете честни, но без да излагате прекалено негативни Ваши страни на показ, които могат да повлияят на развръзката на разговора.

Освен тези има и още няколко въпроса, които са кажи-речи задължителни при всяко интервю:

– Как разбрахте за свободната позиция?

Този въпрос е изключително удобен начин да изтъкнете някое Ваше лично качество. В никакъв случай не казвайте, че не си спомняте. Ако сте прочели във вестник, свързан с този вид бизнес, или на уебсайта на компанията, това ще потвърди интереса Ви в тази сфера. Ако сте разбрали от приятел, споменете ситуацията, в която се е случило, и какво точно е привлякло вниманието и предизвикало ентусиазма Ви. В случай, че сте видели обявата в джобс бг пловдив например, изтъкнете какво именно в обявата Ви е накарало да се заинтересовате сериозно.

– Защо трябва да наемем Вас?

Е, това всъщност е съкратената версия на: „Защо трябва да наемем именно Вас, а не някого другиго?“. Добре е да изброите както предимствата за работодателя да назначи Вас, така и това, което Вие ще извлечете от възможността (например развитие в еди-кой си бранш). Имайте предвид, че вероятно много от другите кандидати ще имат сходни на Вашите квалификации. Тогава най-добре обяснете защо именно тази фирма е привлякла вниманието Ви – покажете, че сте се заинтересовали повече от останалите в детайлите около позицията и дейността на фирмата. Ако пък имате идея за проблем на фирмата, който можете да разрешите след назначаването си, опишете Вашия план на интервюиращия. Винаги се стремете да намерите начин да поставите на преден план Вашите лични достойнства и да откроите себе си като експерт в сферата.

Каква заплата да поискате и как да получите поне едно повишение още през първите 6 месеца

Каква заплата да поискате?

Много често Вашите интервюта ще се провеждат от HR “специалисти”, които не умеят да взимат решения или правилно да преценяват кандидатите. Те често неволно саботират собствената си компания, тъй като в повечето случаи наемат некадърни кадри, а отхвърлят качествените. Повечето HR специалисти реагират инстинктивно – ако поискате заплата, която е по-висока от тази, която техният ръководител е дефинирал, те ще Ви отхвърлят без да се заинтересоват защо искате по-висока заплата. Вие бихте могли да сте много ценен кадър за тяхната компания, но тъй като HR-ите не могат да преценят това, те няма да Ви наемат ако не отговаряте на техния ограничен шаблон. Не всички компании наемат неспособни HR специалисти, но повечето го правят и трябва да сте подготвени. HR специалистите мразят изненадите и необичайните личности. Пред тях НЕ трябва да демонстрирате оригиналност или характер, а единствено увереност. В общи линии те очакват да чуят, че Вие сте това, което са написали, че търсят в обявата за работа, и нищо друго. Колкото повече Вие отговаряте на техния шаблон, толкова по-склонни ще са да Ви препоръчат на техния ръководител. Вие трябва да знаете каква заплата искате още преди да отидете на интервю. Проучете пазара и разберете каква е средната заплата за позицията, на която кандидатствате. Ако средната работна заплата във Вашия сектор е 2000 лв, поискайте 2500-3000 лв – по този начин ще покажете, че смятате, че заслужавате повече от масовия jobs bg кандидат, но в същото време сте разумен човек, който има реалистични очаквания.

Как да получите едно или повече повишения още през първите 6 месеца…

Масово разпространено е мнението, че повишение се дава на тези, които се трудят повече от останалите и са най-добри в това, което правят. Ако сте най-добрият на Вашата позиция, компанията ще загуби най-добрия си специалист на тази позиция ако Ви повиши в друга позиция. Това не значи, че не трябва да сте добър специалист, а че трябва да демонстрирате, че можете да сте по-ценен на по-отговорна позиция, т.е. че имате качества, които в момента не използвате, и компанията има пропуснати ползи вследствие на това. През първите три месеца от Вашата работа трябва да демонстрирате, че сте точен, работите качествено и може да Ви се има доверие. Не избързвайте и не се натягайте за повишение прекалено рано – работодателят все още не Ви познава. Подмазвайте се редовно – може да не Ви е приятно, но работи. Множество изследвания показват, че работодателят ще Ви възприеме положително ако му се подмазвате, дори и ако забелязва, че правите именно това. Някои психолози смятат, че няма по-важно нещо за кариерата Ви от това да се подмазвате – дори качеството на работата Ви е на второ място! Правете комплименти на Вашите ръководители и се възползвайте от всяка възможност да бъдете представени на Висшия мениджмънт или на хората, които взимат решения за Вашия отдел. Ако смятате, че не сте такъв човек, то тогава може да си запазите по-ниската заплата като утеха за Вашия морал. След третия месец пожелайте среща с Вашия ръководител. На тази среща споделете, че са изминали 3 месеца откакто сте на работа в тази компания и бихте искали да разберете какво е неговото мнение за Вас. Разберете какви са неговите недоволства спрямо Вас и се позаинтересувайте от това какво бихте могли да направите, за да вършите работата си още по-добре. Демонстрирайте про-активност и желание за развитие.

От четвъртия месец започнете да искате неща от Вашите ръководители или работодатели. Поискайте по-голям монитор, по-удобен стол – позиционирайте се в съзнанието им като някой, който се откроява от останалите. Специалистът, който се нуждае от по-добър компютър е специалистът, който върши по-важна работа. Хората ще Ви харесват ако от време на време искате неща от тях, защото така ще ги карате да се чувстват полезни (Ефект на Бен Франклин). Също така обличайте се като за позицията, на която искате да бъдете, а не на която сте.

Ако забележите проблем, който можете да решите директно или индиректно, незабавно споделете откритието си с прекия си ръководител или неговия началник. Не давайте просто идеи, всеки може да го направи. Давайте конкретни решения на конкретни проблеми. Когато направите това няколко пъти, ще демонстрирате на цялата компания, че сте ценен за нея. На този етап има много голям шанс Вашият ръководител сам да Ви предложи повишение. Ако това не се случи направете следното, за да получите повишение: Изчакайте момент, в който Вашият ръководител е в добро настроение, и пожелайте да говорите с него в удобно за него време. Обяснете, че бихте искали да обсъдите нещо важно за Вас и бихте искали да няма трети лица, които да ви безпокоят. Не се срамувайте, заслужили сте го. Вашият ръководител ще загуби много повече ако Ви няма, отколкото ако Ви повиши. На срещата просто кажете, че са изминали 6 месеца и се чувствате добре в компанията, но имате редица познати в конкурентната компания а и б, които работят на по-ниска позиция, а взимат по-висока заплата от Вас. Продължете с това, че бихте искали да разберете дали Вашият ръководител е доволен от Вас и ако е доволен от Вас, то Вие бихте искали да Ви бъде направено съответното повишение, за да запазите мотивацията си да продължите да се развивате в дадената фирма. След тези няколко изречения най-вероятно ще получите желаното от Вас повишение.

Измами в Jobs bg

Често в Jobs bg се срещат обяви например за работа от IT фирми, които нямат сайт или за които не сте чували никога, а в същото време предлагат 3 или 4 пъти по-високи заплати от конкуренцията още в обявата. Колкото и примамливо да изглежда това, почти винаги са компании, които целят да Ви измамят по някакъв начин. Често се случва да Ви наемат и да не Ви плащат няколко месеца, след което да Ви уволнят и да не получите нито стотинка. Случва се също така да изискат от Вас да напишете някакъв софтуер или да създадете друг полезен труд като форма на интервю, след което никога повече да не Ви се обадят и да използват Вашия софтуер за техни цели. Много често тези компании са фирми, които са получили голям проект и търсят спешно програмисти, които да им свършат работа, но след като завършат проекта няма повече работа и само след няколко месеца фирмата се затваря или Ви съкращават. В по-тежки случаи може и да попаднете на фиктивни компании, които се опитват да откраднат Вашата идентичност и лични данни. Знак за това е например безплатният имейл. Никоя сериозна компания няма да остави за контакт имейл например в abv.bg или пък dir.bg. Ако описанието на предложеното работно място не е достатъчно ясно, значи отново сте на грешен път – не можете ли сред първия прочит да разберете конкретно какви ще са отговорностите Ви на тази позиция, не се доверявайте. И в никакъв случай не се захващайте с предложение за работа, което изисква от Вас някаква начална такса. Ако в обявата или по време на по-късната Ви кореспонденция с фирмата не се спомене интервю, това предложение също може да е измамно – никой сериозен работодател няма да Ви назначи преди да се увери на живо в личностните Ви качества. Кандидатствайте само в реномирани и качествени компании, за които имате информация, че се държат коректно с техните служители. Използвайте Google, за да разберете повече за компанията, преди да им изпратите Вашите лични данни и CV. Почти винаги ще намерите информация за тях, а ако няма такава и дори не можете да откриете техния сайт, по-добре не кандидатствайте. Добре е и да проверите списъците с измамни компании в онлайн пространството. В противен случай ще си загубите ценно време, а в по-лошия вариант и пари. В случай, че получите имейл за позиция, за която изобщо не сте кандидатствали, недейте да изпращате никаква лична информация или пари. Проучете и компанията, през която ще подавате документи. Добре е и тя да е реномирана като например джобс бг софия. В най-лошата ситуация и тук може да става въпрос за измамници, които целят да откраднат самоличността Ви.

За Финал

Изследване показва, че… това са любимите филми и сериали на най-успешните служители в компании. Гледайте ги и Вие, за да разберете как да мислите правилно и как да се развивате професионално с Jobs bg без да губите ценно време от живота си.

Сериали:
1. Mad Men
2. Suits
3. Silicon Valley
4. House of Lies
5. The Good Wife
6. Halt and Catch Fire

Филми:
1. The Devil Wears Prada
2. The Pursuit of Happyness
3. The Social Network
4. Jerry Maguire
5. Up in the Air
6. Glengarry Glen Ross

Reply