Как да се гримираме професионално сами [ВИДЕО]

Всички знаем, че естественото излъчване на жената е за предпочитане пред тежкия грим, но пък добре измисления и нанесен грим може да има много предимства – например да подчертаеш очите си, да скриеш някоя неприятна пъпка или да направиш устните си неустоими. Да знаем как да се гримираме сами може да ни бъде от полза и в ситуации, когато не се чувстваме достатъчно уверени в собствената си кожа – например при интервю за работа или среща насляпо. А за по-специални събития, особено ако включват прожектори или камери, си е направо задължително да знаеш как да акцентираш върху хубавите си черти. С няколко добри идеи за грим можеш да забравиш и за недостатъци като тъмните кръгове под очите и бледите бузи.

Гримирането си е вид изкуство – неслучайно награда „Оскар“ се присъжда и в категория най-добър грим. За жалост, цените за тази услуга в повечето салони не позволяват ежедневните процедури при професионалисти, а често и няма особена нужда от това. Защо ли? Всъщност шансовете и сама да се справиш отлично никак не са малки. Ако си търсиш урок по гримиране за начинаещи, се намираш на правилната страница. Единственото, от което се нуждаеш, е чантичката ти с гримове и малко време и усилие докато свикнеш да го правиш бързо. Ако се гримираш редовно, за кратко време всяко действие ще ти се превърне в навик и ще идва от само себе си. В тази статия ще ти дадем прости, но важни насоки за това как да се гримираме професионално, а освен това ще ти предоставим и лесни за изпълнение идеи за ключови събития като абитуриентския бал и Хелоуин.

Как да се гримираме правилно за начинаещи

Задължителната предпоставка за дълготраен грим е чистото лице. Затова преди да нанасяш какъвто и да е грим по кожата си, отстрани всякакви предишни остатъци и измий добре лицето си. Най-добре е да започнеш с фон дьо тен. За да си избереш подходящ фон дьо тен, изпробвай тестерите в магазините на козметика върху кожата на лицето си и избери най-сходния цвят. При употребата го нанеси на точки върху челото, под очите, носа и брадичката. Можеш да го размажеш с пръсти, гъбичка или четка. Проблемът на нанасянето с пръсти е, че гримът често става неравен. Посоката на движение винаги трябва да е отвътре навън. По-успешният вариант е нанасянето с гъбичка. Добре е тя да е леко влажна по време на процеса, както и да я измиваш усърдно от всякакви остатъци от грим по нея периодично. Освен това, гъбичката е и много икономично решение в сравнение с четките. Ако решиш да пробваш с четка, то ще имаш много голям избор между различни видове четки и ще можеш да си избереш най-удобната за теб. В този случай също няма да е сложно да разнесеш фон дьо тен-а равномерно.

Най-добрият начин да подчертаеш очите си, както за ежедневието, така и за някоя по-специална среща, е очната линия. Всички сме виждали съвършения издължен вариант, за който има безброй туториали в интернет. Голямата заблуда тук е, че това е някаква невъзможна задача, че колкото и да опитваш, резултатът никога не изглежда както на картинките. Обикновено това просто се дължи на факта, че всеки от нас е с различна форма на очите и „опашката“ на очната линия не може да изглежда по един и същи начин при всекиго. За да постигнеш желаната издължена в краищата очна линия, започни от края, като е най-добре да подложиш някаква карта или пък да залепиш тиксо диагонално от края на клепача и просто да нанесеш по ръба, за да бъде линията права. Оттам нататък просто трябва да продължиш по линията на клепача. За повече сигурност някои хора предпочитат първо да нанесат само точки, които в последствие да свържат.

А сенките? Е, там няма много затруднения. Препоръчваме ти най-вече да ги нанасяш с четка, защото ефектът ще е по-добър, отколкото ако го правиш с пръсти. Най-добре не мажи по цялата дължина на клепача, а потупвай леко с четчицата – по този начин гримът ти ще бъде по-траен. Избягвай да качваш сенките до веждите си – не само, че може гримът ти да има по-скоро размазан отколкото завършен вид, но и това би придало много изморено излъчване на очите ти. Малко по-надолу ще откриеш и подходящата разцветка сенки за теб в зависимост от цвета на очите ти.

За много хора е трудно да изберат подходящия грим за техния цвят на кожата. Познато ли ти е? Нека тогава дадем няколко основни съвета за всеки вид кожа. Ако имаш особено бледа кожа, каквото и да сложиш би изпъквало много. Лесно можеш да се отчаяш в търсенето на подходящ грим за светла кожа. Професионалистите препоръчват в този случай да се заложи на меки розови, прасковени или бежови тонове, за да не изглежда кожата още по-бледа на фона на искрящ цвят, което би се случило например при употребата на ярко оранжев грим. В случай, че цветът на кожата ти е бежов или златист, то това е добре – тези тонове придават здравословен и сияещ вид на кожата. За да го подчертаеш, най-подходящи за теб са златни и бронзови нюанси, които ще вдъхнат на лицето ти още повече блясък. Хората, притежаващи цвят на кожата тип маслина, могат да бъдат спокойни – редица цветове стоят добре на техните лица, които обикновено сияят дори без особено много грим по тях. Професионалните гримьори препоръчват да се експериментира с цветове като карамел и мед, но много други ярки нюанси също стоят добре на този тип кожа. Малко блясък е винаги добре дошъл. И вариантите за грим за тъмна кожа не са малобройни – хората с такъв тип кожа е добре да залагат както на металически оттенъци като бронз и мед, така и на ярки цветове като лилаво и ярко розово. Разбира се, най-вероятно ще ти отнеме време да определиш най-подходящите цветове за твоя тип кожа. За твое щастие, в повечето магазини за козметика се предлагат тестери, но дори тогава ти препоръчваме да вземеш поне няколко нюанса и да изпробваш вкъщи различните варианти.

Разлика между дневен и вечерен грим

Както най-вероятно вече знаеш, различните видове грим са подходящи за различни случаи. Едва ли би било уместно да се появиш на работа с изрисувано лице, нито пък да отидеш на гала-вечеря без поне да се погрижиш да скриеш някоя и друга пъпка. За ежедневния ти грим, най-добре ползвай фон дьо тен, спирала, очна линия или сенки и някакъв небиещ на очи гланц. Вечер можеш да се развихриш повече и да си сложиш както сенки, така и очна линия, да подчертаеш устните си с хубаво червило и да акцентираш бузите си с някакъв приятен руж. Ако си на парти, в дискотека или каквото и да е събитие, на което ще танцуваш повечко, малко по-плътният слой фон дьо тен може отлично да прикрие зачервяването на бузите. За по-официални събития, на които има силно осветление и прожектори, по-силното червило и сенки ще се погрижат лицето ти да не изглежда бледо. Все пак не прекалявай – според изследвания голям процент от мъжете се отблъскват от жените заради прекалено тежкия им грим.

Ако се задълбочиш повече в гримирането и изпробваш грим с контур или хайлайт, то е по-добре тази процедура да е част от вечерния ти грим. Контурът се постига, когато потъмниш части от лицето си с целта да хлътнат – например скулите или пък отстрани на челото (ако смяташ лицето си за прекалено широко). Имай предвид, че контурирането изисква старание, защото преливането трябва да бъде много плавно, тоест ще се наложи да разнасяш грима многократно и внимателно. Това, което можеш да използваш е контурираща пудра. Хайлайтването е обратното – изсветляване на частите от лицето, които искаш да изпъкнат. По-светъл нюанс се нанася под очите, върху центъра на челото или над горната устна. Всъщност, контурирането и хайлайтването вървят ръка за ръка, тъй като се създава един контраст между създадената сянка и изсветлената зона.

И все пак, темата „гримиране на очи“ си остава най-съществената разлика между дневния и вечерния грим. За разнообразните нощни поводи, можеш да си позволиш да се развихриш що се отнася до грима на очите. Чудиш се какъв е подходящият вариант за твоя цвят очи? Накратко ще представим няколко идеи по темата.
Ако си сред редките притежатели на зелени очи, специалистите препоръчват горещо сиво-кафявия (taupe) цвят на сенките. Лилавите и червеникави цветове също са прекрасен начин да подчертаеш красивия зелен цвят. Имай предвид, че може и да ти отнеме известно време докато намериш подходящия ярък грим за зелени очи. Избягвай сините оттенъци. Професионалните гримьори съветват да не се използва черна очна линия, тъй като тя може да ти предаде много студен вид. Вместо това, по-слабо концентриран черен молив или сива очна линия биха ти свършили добра работа.
В случай, че се чудиш какъв грим за сини очи би бил най-подходящ за теб, ти даваме няколко идеи. Много от професионалните гримьори препоръчват цветове като ръждиво червено и топло кафяво за сенки, които контрастират със синия цвят и му дават възможност да изпъкне. За по-тъмно сини очи морското синьо също е добър вариант. Ако очите ти са в по-сив вариант, то и оранжеви и медни цветове биха ти отивали. В последно време много момичета експериментират и с по-тъмните нюанси на лилавите сенки. Плътната черна очна линия може да подчертае очите ти, но би скрила синия цвят, поради което препоръчително е да използваш сива очна линия или молив. Във всеки случай съобрази грима си според това дали очите ти са светло сини, сиво-сини или тъмно сини, тъй като на различния оттенък отива различен вид грим.
Множество са и вариантите за грим за кафяви очи. На топлия кафяв цвят седят добре както меки ръждиво-медни сенки, така и ярко сини оттенъци. Лилавото и розовото също могат да бъдат добро решение, но ако държиш наистина да блеснеш, то златно, бронз или сребристо биха ти свършили идеална работа, тъй като ще накарат очите ти да сияят. Ако си падаш по по-креативни решения, то можеш да изпробваш смелостта си чрез преливащи сенки – например от корал в светло синьо или зелено. В случай че очите ти са кафяви, имаш късмет и поради факта, че можеш да си позволиш черна очна линия. Можеш да я използваш както и единично за небрежен всекидневен грим, така и в комбинация с опушен грим за по-специални поводи.

Как се прави опушен грим

Опушеният грим е един от най-класическите варианти за вечерен грим. Подходящ е както за парти, така и за формална вечеря, защото в зависимост от цвета и интензитета може да придаде както фатален, така и строго официален вид. Много от хората остават със заблудата, че трябват особени умения, за да се постигне. Всъщност това съвсем не е сложно и сега накратко ще ти обясним как се прави опушен грим. Както обикновено, трябва лицето и очите ти да са почистени и да няма никакви следи от предишен грим по тях. Започни с нанасянето на фон дьо тен. Естествено, може и да прескочиш тази стъпка, но фон дьо тенът би спомогнал за задържането на сенките върху клепачите. Ще ти трябват поне два нюанса сенки, повечето хора все пак разчитат на три. Започва се с най-светлия оттенък, който се нанася внимателно по целия клепач. След това средният нюанс се поставя върху външната част на окото като започнеш от линията директно над миглите и размазваш в посока нагоре. В най-външния ъгъл ще поставиш най-тъмния цвят като се постараеш преливането да е възможно най-плавно. Ако нямаш голям брой инструменти за гримиране, възможно е да успееш да нанесеш опушен грим и с пръсти, но ако използваш четки, резултатът ще е много по-плавното и професионално преливане. Нанеси тънък слой от тъмния цвят сенки и по линията на долния клепач. По желание можеш накрая да добавиш и очна линия или молив и да завършиш със спирала. И voilà! Твоят опушен грим ще е готов. Не оставай с впечатлението, че опушеният грим стои добре само в по-убити цветове като черно, кафяво и сиво. Ако пасва на очите и тоалета ти, опушеният грим в синьо или зелено може също да бъде изключително атрактивен.

Как да се гримираме за абитуриентския бал

Всички знаем, че абитуриентският ни бал е едно от най-запомнящите се събития в живота ни. Всяко момиче се старае да изпъкне със собствен стил и красота. Покрай тоалета, обувките, прическата, грима и фотографа, разходите за тази единствена вечер могат да се окажат доста високи. При това положение може би обмисляш сама да се справиш с прическата или пък се чудиш дали би могла да се справиш сама с подходящия за теб грим за бал. Е, както се казва, „и сам войнът е войн“. В такъв случай ще ти дадем няколко полезни съвета, за да изглеждаш фантастично без никаква професионална намеса.

На първо място, недей да си купуваш най-евтините и некачествени гримове, които откриеш. Причината е, че ще стоиш с този грим сигурно около 12 часа и това не трябва да се превърне в катастрофа за кожата ти, нито пък да рискуваш гримът да се изтрие на втория час. Най-добре изпробвай желания вид поне веднъж преди големия ден и постой по-дълго време с него. Това важи в пълна сила за дамите, които са с по-чувствителна кожа, защото е важно да се избере грим, който няма да доведе до зачервявания и обриви. Започни с грижите за лицето си няколко седмици преди бала – ексфолирай и подхранвай доколкото е нужно за твоя тип кожа. Дори да смяташ, че си открила добър вариант за грим, изпробвай поне още 2-3 различни нюанса, за да се убедиш, че си избрала най-пасващия.

Избери фон дьо тен-а като го сравниш с цвета на кожата си. След като закупиш подходящия за теб, най-добре след пробното нанасяне се опитай да си направиш снимки на различни видове светлина, за да прецениш как ще изглежда лицето ти – не забравяй, че цяла вечер ще си пред обективите. Относно другите части от грима – съобрази всички с роклята си. И това не се отнася само до цветовата гама, а и самия стил – ако роклята ти е дълга и романтична, едва ли черните рок сенки и червило биха били оптималното допълнение към нея. Винаги можеш да разгледаш и снимки от официални събития и да се вдъхновиш от комбинациите между грим и тоалет на звездите. Гримът ти трябва да е по-силен от ежедневен грим и все пак достатъчно дискретен, за да пада акцентът върху тоалета ти. Опушеният грим винаги е добър вариант за такова събитие. Ако решиш да си нанесеш грим с контур, много внимавай да не прекалиш, защото това е едно от нещата, които много биха си проличали на снимките. В случай че не си уверена в умението да гримираш сама очите си, можеш да заложиш най-вече на ярко червило. Не забравяй да започнеш с молив за устни, за да очертаеш ясни контури. Върху него можеш да нанесеш пудра, за да избегнеш напукване, и чак след това се развихри с червилото. Купи си дълготрайно червило, за да не се налага да го подновяваш на всеки час. По възможност пий от сламка. Ако ползваш спирала, задължително си вземи водоустойчива, в случай че по време на въпросния ден вали. Носи пудрата и червилото заедно с мъничко огледалце в чантата си, за да можеш да освежиш грима си по всяко време.

Как да се гримираме за Хелоуин

Ако обичаш да празнуваш Хелоуин, сигурно всяка година се колебаеш относно избора на костюм и грим. В интернет можеш да откриеш какви ли не сложни туториали за особено майсторски маскировки, които могат да те откажат ако нямаш достатъчно опит с гримирането. Въпреки това, стига да имаш достатъчно добра идея, би могла и с малко усилия да постигнеш наистина ужасяващия вид, подходящ за празника. За случая ще ти дадем няколко съвета относно това как да се гримираме за Хелоуин.
Първо трябва да определиш какъв е желаният от теб образ, за да можеш да си закупиш нужните гримове. Ако искаш да изглеждаш като Уензди Адамс, ще са ти нужни просто черна очна линия, червило и много бледа пудра. За други преобразявания – например Хълк или пък страшен клоун, ще трябва да си закупиш специални боички за лице. Много пъти можеш дори сама да си приготвиш грима – смесването на кетчуп и крем за лице например може убедително да напомня за изсъхнала кръв по лицето ти. Ако искаш да си нарисуваш синини, ще са ти нужни единствено няколко различни цвята сенки. Избери някое видимо място, на което да ти е удобно да гримираш. Започни с някакъв червен нюанс и разнеси внимателно с четката. Върху него добави с пръстите си лилави петна за дълбочина. Ако искаш синината да изглежда „отлежала“ можеш да добавиш и жълто-зеленикави нюанси. Ако пък искаш да я направиш по-тъмна, най-добре нанеси сиво-синкав цвят отгоре. В случай, че се чудиш какъв грим би отивал на костюма ти като вещица, най-добре избери ярко зелени сенки, които нанеси така че цветът да остане наситен, както и очна линия за горния и долния клепач. Към това прибави дълги изкуствени мигли и ярко червило и видът ти ще е завършен. За да постигнеш вид на русалка или риба, просто сложи мрежест чорапогащник на лицето си и запълни дупките със сини, коралови или зеленикави сенки, които ще създадат илюзията за люспи по лицето ти. Ако пък костюмът ти е на дух, покрий цялото си лице с бяла пудра, а устните – с бяло червило. Около очите нанеси лилавеникави сенки или молив, за да изглеждат по-хлътнали. Макар че изисква повече занимание, за да се гримираш като леопард имаш нужда единствено от черна очна линия или боя за лице. Разгледай снимки, за да пресъздадеш шарките най-точно и не забравяй за черния нос.
Както виждаш, има множество начини и сама да се справиш с грима си за Хелоуин. Вдъхнови се и грабвай четката.

Често срещани грешки при гримиране

1. Несъвместимост на цветовете: колкото и да харесваш новото си лилаво червило и тези блестящи тъмнокафяви сенки, едва ли ще спечелиш особено от комбинацията им. Ако използваш руж и червило едновременно, също съобрази цветовата гама. Не е важно само да се гримираш добре, но и гримът ти да е подходящ и хармоничен.

2. Избор на лош фон дьо тен: както вече споменахме, изключително важно е фон дьо тенът да е във възможно най-близък цвят до този на кожата ти. А това ни води и до следващия проблем…

3. Нанасяне на фон дьо тен единствено по лицето. Е, сигурно си срещала жени, при които разликата в цвета на лицето и врата им е от земята до небето. При нанасянето на фон дьо тен, се постарай да го прелееш в цвета на кожата си възможно най-плавно. Целта на грима е да скрие някои недостатъци, а не да създава допълнителни.

4. Нанасяне на червило върху сухи устни. За да се задържи червилото, най-добре намажи устните си с коректор или пудра преди това. В противен случай, ще се налага да изваждаш огледалото и червилото си за освежаване през цялото време.

5. Неподдържане на четки и гъбички. Ако наистина държиш на кожата си, грижи се за инструментите си – четките и гъбичките могат да задържат бактерии, които не само влияят лошо на порите, но могат и да доведат до инфекция. Затова използвай единствено чисти четки и гъбички. Освен бактериите, наслоеният грим върху тях би попречил на безпроблемното и професионално нанасяне на друг грим.

6. Ползване на гримове с изтекъл срок. Като всеки продукт, и гримовете са трайни само до време. Ако искаш да предпазиш кожата си от обриви и очите си от инфекции, поинтересувай се от срока на годност на всеки от продуктите, които използваш. Ако притежаваш неща, които стоят у вас вече от години, най-добре ги изхвърли веднага.

7. Грешно нанасяне на руж. Всички знаем колко очарователни могат да бъдат зачервените бузи, но не и когато ружът е прекалено ниско долу – когато го нанасяш, следвай линията на костта отдолу. Освен това не концентрирай червения цвят на върха на бузите, за да не изглеждаш като клоун.

8. Преекспониране на веждите. Да, Кара Деливин и Лили Колинс имат изключително екзотичен вид с техните дебели вежди, но ако твоите не са натурално такива, колкото и да ги удебеляваш, едва ли ще постигнеш същия ефект. Това не значи да ги зарежеш напълно, но внимавай да не добиеш плашещ вид – особено ако си с много светла коса, а използваш тъмен молив за вежди.

9. Прекаляване с пудрата. Някои жени сякаш намират вид утешение в редовното пудрене, но това може и да не доведе до прекрасни резултати. Не само че на никого не би му било приятно да оставиш половината си лице върху шала му/ѝ при прегръдка, но дебелият слой пудра би придал изсъхнал вид на кожата на лицето ти.

10. „Уголемяване“ на устните. Всички искаме да притежаваме плътните и омайващи устни на Анджелина Джоли, нали? Е, моливът за устни извън рамките на устните не е решението. Една грешна стъпка и можеш да предизвикаш катастрофа върху лицето си. А и нека признаем, едва ли това би било особено естествен външен вид.

11. Прекалено честото използване на водоустойчива спирала. Въпреки че това е най-подходящият вариант особено за събития, на които се очаква да прекараш повечко време навън, специалистите подчертават, че веществата в този продукт могат да изсушат миглите. Затова те съветваме през ежедневието да се осланяш на обикновената спирала.

12. Непочистване на лицето след грим. Според едно от последните изследвания на заетостта в Англия, 60% от работещите жени не премахват грима си преди лягане вечер. Не допускай това да се случва. Ако често не почистваш лицето си след грим, по всяка вероятност ще се случи някое (или комбинация) от следните неща: инфекции на очите и кожата, черни точки, пъпки, изтъняване на миглите, изсушаване и своевременно застаряване на кожата. Неприятно, нали? Най-добре намирай време за тези досадни 5 минути колкото и да си изморена.

Няколко съвета за поддържане на кожата

Колкото и да подобриш уменията си за гримиране, ако зарежеш поддръжката кожата си, никакъв грим не би изглеждал добре на нея, нито би скрил лошия ѝ вид. Направи грижата за кожата част от дневните ти процедури по хигиена и резултатът ще е налице.

1. Установи какъв тип кожа имаш – за различните видове (суха, нормална, мазна) са подходящи различни продукти и грижи. В интернет ще откриеш много тестове и указания как в домашни условия да провериш твоя тип кожа.

2. Почиствай лицето си всеки ден като за целта си купи почистваш продукт специално за тази зона. Измивай го с топла вода, а после напръсквай отгоре студена, за да затвориш порите. Добре е да си купиш овлажняващ крем, за да бъде кожата ти хидратирана и мека.

3. Ексфолирай кожата си поне веднъж в седмицата – посъветвай се с консултанта в аптеката за натурален ексфолиант, който да не съдържа много химия. Най-добре е pH нивото му да е неутрално.

4. Храни се здравословно. Правилното хранене се отразява на много от процесите в тялото ни и влияе пряко на вида на нашата кожа – тежките храни, сладкото и чипсовете могат да предизвикат акне и различни видове обриви по лицето ти. Храните, богати на витамин C, са особено полезни за поддръжката на кожата ти. Постарай се да пиеш много вода на ден – това ще придаде изключително свеж вид на твоето лице и ще го хидратира по естествен път.

5. Грижи се за кожата си в различните ситуации. Ако е слънчево, задължително се мажи със слънцезащитно мляко; ако духа силен вятър – намажи лицето си с подходящ крем.

6. Вече споменахме колко е важно да премахваш грима си вечер – не позволявай на мързела и умората да влошат състоянието на кожата ти.

7. Спортувай редовно – изпотяването е естественият начин на тялото да се пречисти от токсините. Ако държиш на красива кожа, можеш да забравиш и за пушенето – едва ли има нещо, което състарява лицето повече.

8. Пребори желанието да изстискаш поредната си младежка пъпка. Лесен начин да се справиш с пъпки е да ги намажеш с паста за зъби и да преспиш така. Ако наистина не можеш да изтраеш, най-добре си запиши час при професионален козметик, защото в противен случай има шанс да оставиш белези по лицето си. Ако акнето ти е особено агресивно, задължително се посъветвай със специалист кожен лекар, за да ти изпише подходящ крем.

9. Бори се срещу стреса. Това също е един от факторите за здравословния вид на нашата кожа. Имайки предвид днешния динамичен начин на живот, би било абсурдно да те съветваме да избягваш напрежението, тъй като най-вероятно няма начин. Все пак, постарай се да го контролираш, да бъдеш над нещата, а и да намериш начин да го облекчаваш – например чрез редовно спортуване, хоби, разходки и др.

10. Внимавай с продуктите за баня – колкото и ароматни да са, обикновено повечето от тях съдържат вещества, които изсушават кожата и ѝ отнемат естествените мазнини. За жалост, най-полезни се оказват био сапуните и душгелове, които обикновено миришат на нещо от типа на оцет.

Reply