Учени откриха как да се целуваме [УРОК]

Всеки, който вече се е намирал в ситуацията в края на една среща, когато лицето му е на около 5 милиметра от това на партньора и вълшебната първа целувка тепърва предстои, би се съгласил, че в този момент „увереност“ едва ли е чертата, с която можем да се похвалим. Топка в корема, червени бузи, треперещи крайници или пък изпотяване – познато ти е, нали? А и как да не бъде така – повечето от нас са имали поне една ужасяваща френска целувка – било то под формата на центрофуга, облизване или пък просто лош дъх. Колкото и да ни допада човекът отсреща, „мляскането“ си има поне няколко (макар и неписани) основни правила, които очакваме да бъдат спазени. От друга страна, освен ако някой не ни е похвалил лично, често се съмняваме и в собствените си способности, поне що се отнася до целуването с език. Колкото и пъти да опитваме на опакото на ръката си или върху ябълка, реалната ситуация винаги е по-различна и объркваща. Често чуваме, че единственият начин човек да се научи, е чрез практика или пък че всичко опира до химията между двамата. Въпреки това, в последните години с помощта на различни видове изследвания различни учени са направили някои разкрития в тази насока, които могат да ни служат за опора в решаващия момент. Толкова много зависи от първата целувка, а толкова малко сме подготвени за нея. И ето че има какво да направим по въпроса. Ако и ти се чудиш, с какво можеш да подобриш техниката си на целуване, прочети внимателно следващите редове.

Учени откриват как да се целуваме

Колкото и необичайно да ти се струва, целувките са нещо, което от години е предмет на интерес и в света на науката. Колектив от немския университет в Бохум например докладва вследствие на дълго проучване, че повечето хора накланят главата си надясно при целувка. Заключенията са резултат от наблюдението на поведението на двойки на различни обществени места. Учените твърдят, че тази наклонност се развива още докато бебетата се намират в утробата на майките си, както и в първите 6 месеца след раждането. Навеждането на главата на дадена страна обаче няма каузална връзка с това дали човек е десничар или левичар. Експерти от уебсайта Kissing.com изразяват недоверие в резултатите от изследването, но пък и признават, че не са получавали запитвания за посоката на накланяне на главата досега. Според тях по-важни са например динамиката на целуване и добрия дъх, но за тези фактори ще можеш да прочетеш по-обстойно малко по-надолу в статията. Все пак, от полза е да знаеш какъв е общият случай (накланяне надясно), за да избегнеш неловка ситуация като удар на главите, която може да развали момента.

Според друго проучване успешната целувка зависи до голяма степен и от ритъма на дишане. Ако изравниш твоето темпо на вдишване и издишване с това на другия човек, шансът целувката да е приятна, е много по-висок. Нищо чудно, че контролираното дишане има толкова голямо влияние за баланса в нашия живот изобщо.

Други по-интересни факти за това, как да се целуваме добре, можеш да откриеш в книгата „The science of kissing: what our lips are telling us“. Според представените там изследвания над 50% както от мъжете, така и от жените са прекратявали връзка заради неспособността на партньора да се целува добре. Във връзка с това, целуването е определено като начина, по който човекът проверява дали човекът отсреща е подходящ за тях. Освен това, според книгата, хората помнят първата си целувка много по-ясно от първия път, в който са правили секс. Интересно заключение е и тезата, че мъжете, които целуват жените си преди работа, живеят по-дълго, имат по-високи заплати и са по-малко застрашени от евентуално участие в автомобилна катастрофа.

Как да се науча да се целувам

Истината е, че тъй като различните хора предпочитат различен вид целувки, едва ли може да се определи една най-ефективна стратегия. Според проучвания мъжете са този от двата пола, който предпочита целувките с език. Ако търсиш отговор на въпроса „как се целува момче“, подготовката за френски целувки ще ти е от полза. И обратното – ако се чудиш как се целува момиче, забави темпото и изчакай с езика. Най-често срещаната причина сред жените, когато се разделят с някого заради начина му на целуване, е прекалената игра с езика. Учените смятат, че това се дължи на факта, че жената обикновено притежава по-малка уста от мъжа. Разбира се, винаги съществуват и изключения. Някои хора намират бързите и луди игри за по-страстни, други повече се наслаждават на по-бавното и нежно действие. Затова на първо място е важно да се съобразиш с партньора си или поне да стигнете до някакъв компромисен вариант.

За да бъде една целувка вълшебна, трябва да си отпуснат. Забрави всякакво напрежение и неприятни мисли от ежедневието. Как да го постигнеш ли? Съсредоточи се в очите на близкия ти човек и насочи мислите си към нещо, което ти харесва у него/нея. Притвори очи и отвори устните си съвсем леко, а не ги стискай. Приближи се бавно, за да няма сблъскване на зъбите. Най-естествено е да обгърнеш партньора си с ръце, за да не се чудиш къде да ги държиш. Не ги оставяй статични, ами ги движи по тялото на другия. Разбира се, внимавай да не се разконцентрираш в опита си да избегнеш напрежението – по повода съществуваше един анекдот относно момиче, което решавало математически уравнения, докато приятеля ѝ я целувал. Такова отношение би провалило целувката и за отсрещния човек.

Променяй интензитета на целувките. Никой не би се вълнувал след половин час от еднотипни целувки. Редувай страстните френски целувки с по-бавни и романтични. Няма нищо лошо и да спреш за момент, за да кажеш нещо мило на другия. Ако се чудиш дали трябва да започнеш с по-страстни или по-бавни целувки, помисли какъв е другият човек: ако е по-нахакан, то буйната игра няма да го притесни, но ако е особено срамежлив, му дай време да свикне с теб и да се отпусне без притискане. Времетраенето на целувките не е от особено значение, но все пак имай предвид, че ако са прекалено кратки, можеш несъзнателно да дадеш сигнал на срещуположния човек, че не ти е особено приятно.

Следвай другия човек като огледало – когато забележиш, че партньорът ти те целува по определен начин и на определени места, направи същото, тъй като това е начинът, по който ти се показва какво харесва другия. Ако ти предпочиташ някакъв вид целувки – например по врата, сигнализирай по същия начин, за да ти се върне жеста. Усещаш ли че нещо не ти харесва, най-добре го кажи в самото начало и без притеснения. Колкото повече забавиш този момент, толкова по-смущаващо би било за другия човек, а колкото по-откровени сте един с друг относно това какво ви харесва, толкова по-приятно и спокойно ще е изживяването и за двамата.

Ако носиш брекети, това не трябва да е повод за притеснение. Единствено трябва да внимаваш малко повече дори в по-буйните моменти. Идеята да се упражняваш на опакото на ръката си също би могла да ти е от полза в тази ситуация. Следвайки тези съвети, ще се справиш отлично дори да нямаш особено много практика.

Видове целувки

Както в повечето сфери на живота, и при целуването можем да разграничим различни видове целувки. Какво е значението ли? Най-вече е важно да се научиш кога и в какви ситуации е подходящ съответният вид целувка, както и да се осведомиш какво доставя най-голямо удоволствие на половинката ти.

За първата целувка вече споменахме, че може да бъде от ключово значение за връзката. В днешно време е прието както за единия, така и за другия пол да предприема тази крачка. Това, разбира се, не означава да се нахвърлиш на другия човек от момента, в който го видиш. Ако сте на среща, по-добре прекарайте известно време в разговори – колкото по-добре се опознаете, толкова по-лесно ще ви бъде да се отпуснете по-късно. Когато моментът настъпи, запази спокойствие и увереност. Колкото и страстна да е целувката, все пак понякога не е добре да продължава прекалено дълго време, тъй като партньорът ти може да остане с впечатлението, че настояваш за твърде много прекалено скоро. Когато приключи, ще можеш да прецениш дали искаш още и дали на този етап ще продължавате напред.

Много са теориите за това защо целувката с език се нарича „френска целувка“. Според някои, това се дължи на факта, че французите са по-разкрепостени в сексуално отношение и са били първите, които са започнали да изразяват желанията си на публични места. Друга легенда гласи, че един генерал се изказал относно французите, че биха предпочели да се целуват пред това да участват във война. За трети името произхожда от заселниците на френската провинция Marais breton, които поначало имали обичая да се целуват с език. Никоя от теориите обаче не е потвърдена. Във всеки случай, за повечето хора това е най-страстният вид целувка. „Сексът и градът“ ни е показал, че дори сред по-опитни личности, съществуват много, които не умеят да се целуват добре с език. В никакъв случай не облизвай партньора си от външната страна на устата и не си завирай езика прекалено навътре. В самото начало ще усетиш темпото на отсрещния човек, така че нагоди твоето спрямо неговото. Ако другият предпочита по-кратки целувки и само леко докосване с езиците пред шеметната игра, съобрази се с преференциите му/ ѝ, а в един по-напреднал етап бихте могли да поговорите за това и да уточните как и за двама ви усещането е максимално приятно.

Целувките по врата са нещо, с което можеш да доставиш особено голямо удоволствие на партньора си. Разбира се, освен ако не усетиш, че нещата отиват натам, по-добре ги запази за някоя от срещите след първата, за да не дадеш грешен сигнал и да отблъснеш половинката си. Целувай внимателно и не се засилвай да правиш смучка ако предварително не знаеш, че това е нещо, което ще се хареса на другия човек. Лекото захапване също би могло да бъде много страстно и приятно, стига да е с мярка. Ако ти обичаш да получаваш целувки по врата, покажи на партньора, че ти доставя удоволствие, когато се старае. Нищо не подсилва увереността както сигналите, че на другия му е приятно. Разбира се, има и много други места, по които хората обичат да бъдат целувани – например меката част на ухото или челото. Стига настроението да е подходящо, не се притеснявай да развинтиш въображението си и да разнообразяваш целувките.

Допълнителни съвети

Свежият дъх! Това е нещо, за което задължително трябва да се погрижиш. Замисли се колко неприятно би било да усетиш тънката миризма на чесън докато целуваш любимото си същество. Освен задължителното измиване на зъбите преди среща, приготви си дъвки или някакви бонбони, в случай че ядете нещо по-екзотично или пък изпиете повечко алкохол. По форумите в интернет можеш да прочетеш хиляди истории, в които раздялата между двама души се дължи на лошия дъх на единия. Ако това не е в резултат на някакво заболяване, нямаш никакво извинение да не поддържаш устната си хигиена на ниво.

В случай че си от представителите на мъжкия пол с особено гъста брада, помисли дали да не я скъсиш или оформиш – много от момичетата получават обриви около устата заради по-дебелите косъмчета, а и целувките по врата също биха били по-приятни по този начин за част от тях.

Недей да се целуваш нито с прекалено отворена, нито с прекалено затворена уста – на никого не би било приятно да бъде погълнат или пък да не получава никакъв отговор. Помни, че в целуването участват двама – не бъди и прекалено доминантен, за да не се чувства другият задушен. Ако си момиче, осмелявай се ти да дърпаш поводите от време на време – според проучванията, повечето мъже обичат, когато нежната половинка поема инициативата – а колкото повече го изненадаш, толкова по-страстна може да бъде целувката.

Поддържай устните си – никой не би предпочел напукани и разкървавени устни пред меки и нежни. Дори за мъжете в днешно време съществуват серии от балсами и вазелини за устни, с които те могат да ги поддържат точно толкова добре, колкото и жените. А за нежния пол има такова огромно разнообразие, че ако си негова представителка, можеш да се съобразяваш дори с вкусовете на човека отсреща – ако знаеш, че обича кокос, достави му удоволствието да го усеща непрекъснато, когато те целува.

Ако сте в кола или в апартамент, имаш чудесната възможност да пуснеш музика преди решаващия момент – освен че ще ти помогне да се отпуснеш, при добър избор музиката може да разгорещи обстановката още повече. Разбира се, съобрази се с вкуса на другия човек. Едва ли някое момиче, слушащо класическа музика, ще ти се нахвърли в момента, в който надуеш хеви метъл.

В случай, че си падаш по експериментите, можете да опитате да си предавате нещо докато целувате – например череша, гроздово зърно или ледче. Това също е начин да повдигнете настроението, а и да опитате нещо ново ако вече сте свикнали напълно с техниките си на целуване.

Reply