15 най-популярни диети през 2017

В днешно време теглото ни е от изключителна важност както за здравословното ни състояние, така и за доброто ни самочувствие. Все повече се коментират теми като 90 дневна диета или разделно хранене. Особено след зимните месеци, или по-скоро с наближаването на лятото и късите дрехи, ние почти всекидневно се питаме: „Как да отслабна?“, „Възможно ли е да се случи бързо?“, „Дали пък да не изпробвам билките за отслабване от рекламите?“. Често мисълта за тяло на модел (или поне на някоя от Холивудските звезди) се превръща в мания и стигаме до крайности – да не се храним изобщо или пък да се подлагаме на прекалено интензивни тренировки по няколко пъти на ден. Вярното решение по-скоро е някъде по средата: добре контролиран хранителен режим, комбиниран с умерено натоварени тренировки. Превръщайки този ритъм в нашия начин на живот, ние можем да запазим добрата си фигура дълго време. Ако целим обаче да постигнем бързо отслабване, добре е да започнем промяната в хранителните ни навици с диета, която впоследствие да премине в такъв балансиран режим. По тази причина в тази статия ще обобщим 15-те най-популярни диети през 2017, за да имате възможността да откриете коя е най-подходящата за Вас.

1) 90 дневна диета

Този вид диета се основава на принципа на разделното хранене. Всъщност идеята е много проста: всеки ден се ядат храни от определен тип. Първият ден се ядат само храни, богати на протеини (белтъчини): месо, риба, млечни продукти, яйца. Вторият ден са позволени храни с високо съдържание на нишесте и варива – зеленчуци, картофи, боб, ориз, ризото. Ден 3 е денят за въглехидрати – обядът Ви може да се състои от вегетарианска паста, лазаня, пица или пък палачинки, а вечерята – бисквити или топки сладолед. По време на последния ден от цикъла се ядат богати на витамини храни: най-вече плодове. Всеки 29-ти ден служи за разтоварване на организма. Тогава карайте единствено на вода през целия ден. За цялото времетраене на диетата ще имате точно 3 дни за разтоварване. Нарича се 90 дневна диета, защото когато преминете през всичките 90 дни, задължително трябва да дадете на организма си поне толкова време почивка. Това, разбира се, не значи да започнете да се тъпчете с McDonalds или със сладко, а да водите споменатия в увода уравновесен режим. Чак след това можете да започнете 90 дневна диета наново.

2) Разделно хранене

Според много експерти този вид диета не спомага за отслабването, а по-скоро за запазването на фигурата. Тя служи за по-добро храносмилане и усвояване на веществата. При разделното хранене отново са обособени различни групи с храни: белтъчини, захари, киселини, мазнини и нишесте; в някои варианти ще откриете и бобовите храни като отделен раздел, тъй като при тях подялбата на скорбяла и белтъчини е равна. Всичко в тази диета опира до подходящите комбинации между различните групи храни. Примери за такива са захари и киселини, белтъчини и мазнини, бобови и мазнини, мазнини и киселини; плодовете е най-добре да се консумират поотделно. Причината за евентуално отслабване не се дължи пряко на начина на хранене, а на явлението „калориен дефицит“. Това всъщност означава, че изгаряме повече калории, отколкото приемаме.

3) Лунна диета

Луната влияе на приливите и отливите, на съня ни, а според врачките и на теглото ни. Този начин за отслабване е свързан с различните фази на луната (новолуние, първа четвърт, последна четвърт и пълнолуние). Идеята е 24 часа да се гладува при навлизането на луната в нова фаза. Позволени са единствено водата, фрешове и чай без захар. В по-опростения вариант, това се прави само при новолуние и пълнолуние (2 пъти в месеца), а в потслабванео-сложния – по време на началото на всяка нова фаза (4 пъти месечно). За да съобразите храненето си с луната, трябва да разчитате на лунен календар. Длъжни сме да Ви предупредим, че при тази диета, макар и да е възможно от раз да свалите 3 килограма, сваленото тегло е предимно вода, която се наваксва бързо. Ако сте решени да опитате този вид режим, добре е да промените и основните си навици на хранене след това, в противен случай ефектът ще е нулев.

4) Диета на Червенкова

Ако се интересувате от варианти за бързо отслабване, най-вероятно сте чули за диетата на Валя Червенкова, наричана още 6х2, с помощта на която тя свалила 18кг за 2 месеца. Тази диета всъщност се състои в употребата на 6 различни вида храни, като една група храни се яде в продължение на 2 поредни дни, както следва:
1-ви и 2-ри ден: картофи
3-ти и 4ти ден: пиле
5-ти и 6-ти ден: зеленчуци (салати, но без дресинг)
7-ми и 8-ми ден: риба
9-ти и 10-ти ден: плодове
11-ти и 12-ти ден: кисело мляко

Предполагаме, излишно е да се споменава, че освен посочения вид храна, не е позволена консумацията на каквито и да било други продукти. Възможно е диетата да се направи два пъти последователно (удължава се до 24 дни). Това, което Валя Червенкова е предприела, са били 24 дни по горепосочения модел, след което 2 дни почивка, последвани от още 24 дни на диетата. Някои експерти твърдят, че при този вид диета опасността от йо-йо ефект е особено голяма, така че помислете как ще оформите хранителния си режим след приключването на диетата.

5) Диета с кисело мляко

Диетата с кисело мляко не е особено сложна за спазване. А на българския пазар има толкова голям избор от различни видове кисело мляко, че няма как да не намерите някое, което да не Ви харесва. Самото то е изключително полезно например като естествен пробиотик или за зъбите и костите. По време на диетата е добре да ядете големи количества кисело мляко, комбинирани както следва с:
1-ви, 2-ри и 3-ти ден: варен ориз и картофи. Чаша бяло вино също е разрешена;
4-ти, 5-ти и 6-ти ден: печено или варено пилешко филе. Алкохолът вече не е допустим.
7-ми ден: плодове (с изключение на банани и грозде)

Бонусите на тази диета се крият в това, че нямате ограничения относно количество или време на ядене. Бързото отслабване също е гарантирано.

6) Протеинова диета на Дюкан

Протеиновата диета или диетата на П. Дюкан е особено подходяща ако желаете да свалите повечко килограми без да гладувате. Идеята е да се консумират предимно протеини, които създават нужната енергия за изгаряне на излишните мазнини, а освен това Ви държат сити по-дълго време. Трябва да имате предвид, че балансът на хранителния Ви режим ще бъде напълно разрушен, затова преценете дали организмът Ви би могъл да се справи преди да започнете. Голям плюс за диетата е честото спортуване. Важно е и да се консумира много вода. Доктор Дюкан разделя диетата на 4 етапа – през първите два се цели отслабване, а вторите два служат за задържане на новата Ви фигура. Това е една от диетите, с която (ако спазвате стриктно) няма опасност от йо-йо ефекта.

Първата фаза се нарича фаза на атака и разрешава консумацията единствено на чисти протеини (пилешко и телешко месо, риба). Разбира се, пърженето и по-специално панирането на продуктите са абсолютно забранени. Продължителността на тази фаза зависи от количеството килограми, които искате да смъкнете: например за под 4,5кг един-два дни са достатъчни. Но ако желаете да се отървете от над 18кг е добре да се посъветвате с доктор или диетолог, като максималната продължителността е една седмица. След това идва фазата на кръстосване, по време на която можете да добавите и салата към основното си ядене, но зеленчуците не трябва да съдържат скорбяла. Забранено е и овкусяването на салатата с дресинги или сосове. Важно е да редувате, например 1 ден със зеленчуци, последван от ден на чисти протеини (респективно 2:2, 3:3 и т.н., в зависимост от количеството килограми, които желаете да свалите). Тази фаза продължава докато достигнете желаното тегло. Нататък следва фазата на укрепване. Тя обикновено се дели на две части като в първата са позволени към храната по една порция плодове и зеленчуци (с нишесте) на ден и по едно цялостно меню (първо,второ и трето + чаша вино) на седмица, а във втората – по две. В този период са разрешени и по 2 филийки пълнозърнест хляб на ден и сирене. Продължителността в дни на този етап се изчислява като умножите броя загубени килограми по 10 (например 5 загубени килограма = 50-дневна фаза). Трябва и да си изберете ден от седмицата, в който да ядете само чисти протеини (препоръчва се четвъртък). Последната фаза на стабилизация изисква единствено да ядете по 3 лъжици овесени трици на ден и да продължите да спазвате деня за чисти протеини, както и да спортувате редовно.

7) Японска диета

Тази диета представлява един изключително стриктен хранителен режим. От друга страна, ако целите максимално скоростен начин за отслабване, с нея е възможно да се сбогувате с цели 14кг за един месец. Ето какво меню трябва да спазвате:

Ден 1:

Закуска – чаша кафе без захар

Обяд – две твърдо сварени яйца

Вечеря – салата с лимон и парче месо

Ден 2:

Закуска – чаша кафе без захар и един сухар

Обяд – две твърдо сварени яйца

Вечеря – салата, чаша кисело мляко и парче шунка

Ден 3:

Закуска – чаша кафе без захар

Обяд – един плод и зеленчуци

Вечеря – салата, шунка и две твърди сварени яйца

Ден 4:

Закуска – чаша кафе без захар

Обяд – сок от морков и две твърдо сварени яйца

Вечеря – салата с лимон и месо

Ден 5:

Закуска – един морков, настърган, с лимон

Обяд – печена риба с домати

Вечеря – в този ден се пропуска

Ден 6:

Закуска – чаша кафе без захар

Обяд – салата + 200 гр пилешко месо

Вечеря – настърган морков и две твърдо сварени яйца

Ден 7:

Закуска – чаша кафе без захар

Обяд – плод и парче месо

Вечеря – по Ваш избор

8) Точкова диета

Начинът на отслабване при този вид режим се базира върху съобразяване на дневната консумация с таблицата с точковата стойност на храните. В общия случай, за да се постигне желания ефект, не трябва да се приемат дневно храни с общ сбор от над 40-45 точки. За сваляне на повечко килограми някои разделят диетата на седмици: първа седмица – до 20 точки на ден; втора – до 25; трета – до 40 и четвърта – до 45. Когато достигнете желаното тегло, можете да си позволите консумацията на храни с общ сбор до към 70 точки, за да запазите своята фигура. Някои от храните като например вареното пилешко или пък пържолата на скара носят 0 точки. 100 грама от белия хляб носят 48 точки, което ще рече, че той е общо взето забранен. Предимството на тази диета е, че се ограничавате единствено от някои видове храни без да гладувате (това, разбира се, не означава да се тъпчете до припадък с останалите). Изключително важно е да поемате много вода – между 6 и 8 чаши на ден.

9) Палео диета

Палео диетата всъщност цели завръщането ни към начина на живот на нашите предци – древните хора. Става въпрос за консумация на единствено естествени храни (целта е поемането на минимално количество генно модифицирани продукти), които не трябва да бъдат подлагани на особена термична обработка – допустими са единствено варенето и печеното. Както можете да се досетите, основният фокус е върху месни продукти и риба. Зеленчуци и плодове също са разрешени. Всякакви сладки трябва да бъдат забравени, а питиетата се свеждат до вода, чай и прясно изцедени фрешове. Тази диета няма зададена продължителност, тъй като се прилага по-скоро като основна промяна в хранителните навици. Няма да се налага да се подлагате на глад и да изчислявате калориите на храните. Освен това е особено подходяща за хора със зает график, тъй като не изисква никакво съобразяване с часове на хранене. Палео диетата се комбинира добре и с някои от другите варианти за отслабване.

10) Житна диета

Тази диета става известна покрай учението на Петър Дънов. Провежда се в продължение на 10 дни (но тъй като се препоръчват 10 дни на подготовка и 10 на захранване след диетата, всъщност цялостно отнема около месец). Обикновено диетата се започва през февруари, но няма нищо лошо и да опитате през някой от останалите месеци. Всяка вечер измивате и заливате с вряла вода 100г бяло грухано жито. През нощта то трябва да престои в термос. На сутринта изпивате водата и след това разпределяте и изяждате житото на 3 порции през деня. Към това са Ви разрешени 3 ябълки, 9 ореха и 3 лъжици мед. Преди всяко ядене (с изключение на сутрешното) трябва да се изпиват по 2 чаши преварена вода с лимон. Този режим е строго противопоказен за хора с непоносимост към глутен. Според врачките всъщност този вид особени пости е много полезен за организма и служи за разтоварване. Дъновистите възприемат процеса като духовен ритуал и започват изпълнението на диетата с молитвата: “Господи, приеми ме в лечебницата на природата за 10 дни”.

11) Безглутенова диета

Безглутеновата диета е задължителна за всички, които имат непоносимост към глутена, но е и от полза за хората, които си често-често си задават въпроса: „Как да отслабна?“. Глутенът е протеин, които се съдържа в култури като ечемик, пшеница, овес и ръж. Диетата всъщност се състои в избягването на зърнени храни. Това значи да кажете „чао“ на тестените изделия. Някои от видовете колбаси, сосове и бира също съдържат глутен, така че ще Ви е от полза да прочитате етикетите на всички подобни покупки. Добре е да знаете, че има много продукти, които заместват хлебните, които съдържат оризово или картофено брашно вместо пшеница. Ако се разровите повече, ще откриете и интересни рецепти за бананов хляб и безглутенови палачинки.

12) Ниско въглехидратна диета

Както си личи и от името ѝ, тази диета е основана върху намаления прием на въглехидрати. Разрешените храни са месото и месните изделия, рибата и морските дарове, яйца, сирене, кашкавал, извара, мляко (пълномаслено) и ядки. Изброените хранителни продукти са богати на белтъчини. Разбира се, добре е да си набавяте минимално ниво въглехидрати например от картофи или ориз. Това е най-добре да се случва сутрин или след тренировка (в случай че спортувате). Важно е да се храните на чести интервали (не повече от 3- 3,5 часа между храненията). Пийте големи количества вода. В началото ще забележите бърз спад в килограмите Ви. За да не се забави метаболизмът Ви, е добре да започнете в някакъв момент да увеличавате приема на въглехидрати, което може да Ви върне няколко килограма, но не трябва да Ви отчайва. При тази диета мазнините са основен източник на енергия. Консумирайте по-големи количества от полезните мазнини като кокосово масло, зехтин, органично краве масло, свинска мас, телешка мас, масло от авокадо, масло от макадамия. Напълно избягвайте токсичните мазнини като слънчогледово олио, олио от рапица, олио от шафран, маргарин и разните транс-мазнини. Ще Ви е нужно време докато тялото Ви привикне да използва мазнини вместо въглехидрати за енергия. Обикновено ще усещате умора около седмица, след което енергията Ви ще се възстанови.

13) Диетата на Аткинс

Диетата на Аткинс е друг вид ниско въглехидратна диета. Много от звездите по екраните също следват нея, тъй като тя е съвсем противоположна на американския начин на хранене. Разрешените храни са: месо, риба и морски дарове, масло, сирене. Диетата протича в четири фази. Първата фаза се нарича индукция и изисква потребление от максимум 20г въглехидрати на ден, които ще си набавяте от зеленчуци, несъдържащи скорбяла. Тази фаза продължава поне 2 седмици и не е препоръчителна за вегетарианци. Вместо да изгаряте въглехидрати, Вие ще разграждате мазнини, за да образувате кетони за енергия – процес наречен още кетоза. По време на втората фаза (балансиране) ще започнете да покачвате количеството въглехидрати, които приемате, докато не откриете оптималното ниво, на което все пак все още отслабвате. По време на фазата на доизпипване ще изпробвате как ви влияят забранени досега храни и ще добавите толкова въглехидрати към режима си, че да поддържате постоянно желаното тегло. Последната фаза (поддръжка) продължава до края на живота Ви – тя се състои в това да поемате точно толкова въглехидрати, че килограмите Ви да не се покачват. В днешно време съществува и по-ненатоварващ вариант на диетата, при който се започва с намаляване до 40г въглехидрати на ден.

14) Плодова диета

Това е доста строг, но ползотворен вариант ако целите бързо отслабване. Както си личи, единственото позволено по време на плодовата диета са плодовете. Сутрин яденето не е позволено, вместо това можете да пиете чай с мед. През останалата част на деня е добре да приемате до 800г плодове. Някои диетолози забраняват консумацията на банани по време на този режим, тъй като те са особено калорични. Вместо това, подходящи за целта са например грейпфрутите – те имат ниско съдържание на захар и са богати на фибри, които спомагат доброто храносмилане. Пийте много вода с лимон. Самата диета е изключително небалансирана, затова не е препоръчително да се изпълнява в продължение на повече от 2-3 седмици. Отслабването е обещано, но трябва да помислите как ще структурирате хранителния си режим оттам нататък, за да избегнете познатия йо-йо ефект.

15) Диета зоната

Прочутата диета на Бари Спиърс се позовава на твърдението, че ако съумеем да се храним в оптималната „зона“, то тялото ни ще се отърве от излишните тлъстини и ще бъде по-здраво. Това се случва вследствие на контролираните нива на инсулин в организма ни. За да го постигнем, трябва при всяко ядене да поемаме точното съотношение между въглехидрати (40%), протеини (30%) и мазнини (30%). На ден трябва да поемате 3 основни хранения и 2 малки закуски помежду им. Всяка от тях трябва да съдържа изброените хранителни вещества, например : въглехидрати под формата на зеленчуци и плодове, протеини под формата на пилешко или риба и мазнини под формата на олио, авокадо или бадеми. Самият режим продължава 2 седмици.

За Финал

Както виждате, вариантите за сваляне на килограми са много. Част от хората успяват да комбинират дори няколко наведнъж. Забравете хапчетата за отслабване – те са не само неефективни, но често имат и странични ефекти върху здравето Ви или ставате жертва на много по-силен йо-хо ефект след спирането им отколкото при всяка една от посочените възможности за нормализиране на теглото. Освен изброените диети, съществуват още хиляди възможности – например ограничаване на яденето между 10 и 18ч., за да не се натрупват мазнини по време на съня ни. Важното е да откриете коя диета пасва на Вашия организъм – ако се чувствате особено зле продължително време след началото на нова диета, изпробвайте друга. Това че 3 приятелки са Ви споделили, че е проработило при тях и са се чувствали много добре, не означава, че същият ще е резултатът и при Вас. Проучете добре всякакви опции и при възможност се консултирайте с диетолог или с личния Ви лекар, тъй като те със сигурност могат да преценят съвсем разумно какво ще се отрази добре на Вашето тяло. Според някои експерти това кои храни преработваме по-добре зависи от кръвната ни група. Много хора се подлагат на т. нар. вега тестове, които определят именно кои храни се преработват особено добре или зле от индивидуалния организъм. Не забравяйте, че е важно да се движите и спортувате, както и да поемате големи количества вода при всяка една диета. Отново повтаряме, че е от изключителна важност да установите баланс между режима Ви на хранене и спорта през седмицата. Какво значение ще има ако сте успели да загубите 10 килограма и си ги върнете после за има-няма два месеца? Живейте разумно. Готови ли сте за отслабване? Погрижете се за добра фигура и цъфтящо здраве отрано!

Reply