30 начина да изкараме пари чрез работа от вкъщи

Ако парите не достигат или просто Ви е омръзнало да се съобразявате с работни часове или пък дрескод, най-вероятно обмисляте варианти за надомна работа. Преди всичко, домашната среда със сигурност е свързана с по-ниски нива на стрес. Или може би просто се чувствате по-продуктивни в някой парк или кафе (нека си спомним, че Джоан Роулинг е написала Хари Потър именно в подобно заведение). В ерата на информационните технологии възможностите не са никак малко – в повечето случаи се изисква единствено да притежавате компютър и достъп до интернет. Начините на комуникация толкова нарастнаха в последните години, че въобще не е нужно да си в един офис с някого, за да се разбирате успешно. Именно по тази причина в следващите редове ще Ви запознаем с някои от изпитаните опции за надомна работа или както често я наричат “работа от вкъщи”.

1. Преводач

Ако говорите няколко езика, това е идеалната възможност за Вас. Колкото по-екзотична е комбинацията, толкова по-добри са шансовете Ви. Освен това, покрай бюрокрацията в днешно време броят на документите, за които хората имат нужда от превод, особено ако живеят в чужбина, е огромен. Иначе казано, няма да се притеснявате от недостиг на задачи. В повечето случаи, разбира се, ще се наложи да направите някакъв вид тест, за да докажете нивото си, но при всички положения преводите са една златна възможност за изкарване на добри пари. Преводачеството е и начин да завържете разнообразни и ценни интернационални контакти. Това е и един от вариантите за надомна работа с най-големи шансове за кариерно развитие.

2. Учител

В последни години виртуалните уроци стават все по-популярни. Дали ще бъде математика, биология или нещо съвсем конкретно като Excel зависи от Вашите умения. Множество платформи предлагат места за онлайн преподаватели, а ако и говорите например английски, възможностите се увеличават многократно. Предимствата на този вид надомна работа са в това, че сте напълно свободни да изберете сами часовете, в които ще преподавате и ще можете собственоръчно да определяте своите почивни дни и ваканции. Освен това, ще съумете да поддържате и използвате ползотворно знанията си в дадена област. Ако пък нямате проблем да провеждате уроци вкъщи, винаги съществува възможността да започнете така и да рекламирате занятията си в интернет.

3. Влогър

Ако смятате, че сте способни да създавате креативни видеа или такива, в които да упътвате зрителите как да постигнат нещо (например определна прическа или грим), да бъдете влогър ще Ви се стори приятно и доходоносно начинание. При всички положения важното е, видеото Ви наистина да е оригинално, за да достигне повече хора. Най-добрата платформа за целта е youtube. След като публикувате Вашия материал и наберете достатъчно гледания, можете да разрешите поместването на реклами върху вашето видео, както и да печелите от самите гледания. Фокусирайте се върху целевата Ви група и комуникирайте със зрителите си, за да задържате интереса им. Сътрудничеството и общите видеа с други влогъри също често се увенчават с успех.

4. Рекламен модел

След като споменахме влогърството, няма как да изпуснем и нашумелия вариант за рекламна дейност. При тази опция Ви е нужен акаунт в някоя от социалните мрежи като Instagram или facebook. Тъй като за момента Instagram е платформата, където тази възможност е по-разпространена, ще обясним идеята, вземайки нея за пример. След като се регистрирате и качите даден брой снимки, е нужно да се сдобиете със сравнително голям брой последователи. Това можете да постигнете или чрез така наречените хаштагове в описанията на Вашите снимки, или като последвате голям брой други хора и страници, които в последствие да Ви върнат услугата. Оттам нататък дадени марки и производители ще се свържат с Вас, за да публикувате снимки с техни продукти и по този начин ще Ви осигурят минимално усилие и бързи пари.

5. Обслужване на клиенти

Сигурно си представяте тази дейност в огромни зали, пълни с хора, говорещи по телефона, но много от фирмите предлагат и надомна работа. Често дори не става въпрос за раговори по телефона, а по-скоро отговори на имейли на клиентите. От Вас ще се изисква да сте добре запознати с продуктите/услугите на фирмата, техните характеристики, цени, промоции, начини на заплащане и т.н., както и да отговаряте в рамките на сравнително кратък период от време. Много често можете да се наслаждавате и на големи бонуси ако запалвате Ваши познати да започнат надомна работа на същото място. В същото време ще развивате и ценни качества за други професии – отвореност и разбиране с хората, комуникативност и скоростно разрешаване на проблеми.

6. Copywriter

В по-широк смисъл тези хора се занимават със създаването на текстове, които служат за реклама. Когато става въпрос за дейност в онлайн пространството, Copywriter-ът е отговорен за писането на различни текстове, помествани в интернет – блог постове, и-мейли до клиентите, онлайн реклама или пък постове в социалните мрежи. В днешно време търсенето за подобни специалисти е голямо, тъй като имиджът в онлайн пространството играе все по-голяма роля за успеха на един бизнес. Ако смятате, че Вашият талант е в писането, тогава тази опция ще бъде наистина доходоносна за Вас. Според Forbes това е и най-добрата професия на свободна практика за 2016та, за която си струва да напуснеш работа.

7. Попълване на проучвания

Друга възможна надомна работа е попълването на статистически проучвания. Разходът на енергия ще е минимален за Вас, стига да имате нужното свободно време. Дейността Ви ще се състои в това да попълвате Вашето мнение или наблюдения в анкети. Тъй като повечето платформи, предлагащи тази възможност, са чуждестранни, най-вероятно ще Ви се наложи да си отворите Paypal акаунт, за да е възможно изобщо заплащането. Регистрирайте се в колкото можете повече платформи, които да Ви изпращат възможности за участие в проучвания. Нашият съвет към Вас е да не се регистрирате на страници, които изискват от Вас номера на кредитни карти или изобщо някаква начална такса.

8. Хостинг доставчик

Е, ако изобщо нямате представа какво е хостинг, най-лесно е да си го представите като услугата, която поддържа уебсайтовете в онлайн пространството. Хостинг доставчиците са хората, които предлагат тази услуга. В последните години много от хостинг компаниите дават възможност именно за работа от вкъщи чрез така наречените риселър (reseller) хостинг планове. Закупуването на такъв план Ви осигурява някаква част от пространството, с което разполага дадена хостинг компания, върху което Вие може да поместите избрани от Вас уебсайтове. Най-добрата част се състои във факта, че техническата поддръжка на уебсайтовете остава в ръцете на хоста, от когото сте закупили пространството. Вие единствено инвестирате в бизнеса и се заемате с набирането на клиенти.

9. Работа с база данни

Огромна част от бизнесите имат нужда от хора, които да попълват големи количества информация в базите им. Обикновено изискванията за образование в тази насока опират до Диплома за средно образование. Разбира се, допълнителни познания например в IT средата винаги са добре дошли. Нужна Ви е и способността да пишете бързо на компютър (обикновено изискването е 60 думи в минута), както и добра връзка с интернет. Добре е и да се запознаете с Office пакета отблизо – за целта съществуват голям брой клипчета и курсове в интернет. Изключително удобно е за работа от вкъщи, а заплащането обикновено отговаря на брой записи в базата.

10. Уеб дизайнер

Тук, разбира се, са необходими технически познания и креативна мисъл. Във всеки случай, много от хората, занимаващи се с тази дейност, нямат съответстващо образование – дори в интернет можете да откриете множество клипчета с обяснения и препоръки. Ако се захванете в тази сфера, добре ще е да си изготвите портфолио, с което да кандидатствате за съответните позиции. Заплащането Ви ще бъде повече от задоволително. За подобна позиция е добре да бъдете комуникативен, за да можете свободно да обсъждате с клиентите си техните желания и Вашите идеи. Препоръчваме Ви и да отделяте време да се запознавате с новите технологии и трендове в уеб дизайна, за да не изоставате от конкуренцията.

11. Виртуален асистент

Много от собствениците на бизнес наемат хора на тази позиция, които да се грижат за онлайн присъствието им. Дори да не откриете купища обяви, се постарайте сами да си направите добра реклама – помислете за познати фирми, които биха имали нужда от Вас и опитайте шанса си там. Разбира се, задачите варират според насочеността на бизнеса, но в общия случай те са свързани с изпращането и отговарянето на имейли, поддържане на страниците в социалните мрежи, уреждането на срещи и събрания, както и обновяването на уебсайта на компанията. С времето Вие ще се превърнете в ценен кадър за Вашите клиенти и ще развиете особена връзка с тях, което със сигурност е свързано и с изкачване в кариерата.

12. Програмист

Както уеб дизайнери, така и за много от програмистите има възможност за работа от вкъщи. В последните години гладът за способни програмисти е особено голям. Според последните статистики наемането на хора на тази позиция ще се покачи с 27 процента между 2014та и 2024та година, което значи, че ще имате и голям избор от наемодатели. Повечето фирми търсят хора, които да създават приложения или да поддържат уебсайта им. Ако не сте почитател/ка на работата в екип, със сигурност ще откриете и вариант за самостоятелни проекти. Тук естествено са необходими съответните технически умения, но от друга страна това е може би най-добре платената надомна работа.

13. Тестер

Много от компаниите наемат хора, които да изпробват продуктите им и да ги оценяват. Сигурно Ви се е случвало да Ви се обадят по телефона и да Ви предложат да изпробвате даден крем за лице например. Е, това е възможно и в онлайн пространството. При това, почти във всяка сфера – технологичната, козметичната или пък хранителната, се намират такива възможности. Продуктът ще Ви бъде предоставен, а след използването му ще трябва да попълните дадена анкета, която да изпратите обратно към производителите. Ако пък имате желание да се занимавате в сферата на информационните технологии, като софтуер тестер също можете да откриете широко поле на действие.

14. Оценяване на онлайн търсачките

Онлайн търсачките като Google, Yahoo и Bing се стремят да показват на търсещия най-релевантните резултати на неговото търсене. Тъй като работят на базата на сложни алгоритми, това невинаги сработва добре. За да се подобри ранкирането на резултатите, са нужни хора, които да оценяват колко полезни и релевантни са те на търсенията. Това също е възможност за Вас за доходоносна работа от вкъщи. За да Ви наемат, ще трябва да издържите някакъв тест, за което, разбира се, няма да Ви бъде платено, но оттам нататък заплащането Ви ще бъде почасово. От Вас ще зависи колко ще работите, стига да покривате минимума месечни часове.

15. Продавач в онлайн магазин

Замисляли ли сте се колко хора изкарват пари покрай eBay, Amazon или olx например? Вие сте наред! Няма нужда да разпродавате собствените си вещи – много от продавачите се свързват с хора, които искат да разчистят старите си притежания или пък които просто нямат желание да се занимават с онлайн продажби и са съгласни друг да го върши вместо тях (разбира се, срещу заплащане). Ще Ви отнеме известно време да свикнете с платформата и да разучите най-изгодните начини за доставка, но веднъж като се справите, остава само да бъдете коректен/а, за да се изкачите в класациите на продавачите и да добиете нужната популярност, за да добивате бързи пари.

16. Кетъринг

Ако обичате да се занимавате с готвене и експериментиране или изпитвате удовлетворение от доставянето на удоволствие по този начин, винаги можете да започнете кетъринг бизнес от вкъщи. Водейки динамичен и напрегнат живот, много от хората нямат време или сили да си готвят всеки ден. Тук идва и Вашата роля. Но ако не рекламирате бизнеса си добре, телефонът няма да звъни. В тази сфера също е нужно да умеете да комуникирате, тъй като желанията на клиента са на първо място. Разбира се, усилията няма да са малко, но с добри цени и удобно приложение или уебсайт с лесна навигация, броят на клиентите Ви ще се покачва светкавично.

17. Проучвания (кандидати за работа)

Много фирми наемат хора, които да се занимават с проучването на евентуални кандидати за позиции във въпросната компания. Тяхната дейност се състои в това да издирват хора, заинтересовани или кандидатствали за позицията, в онлайн пространството и да оценяват техния талант и квалификации. В някои случаи е възможно и да провеждат някакви първоначални интервюта. Всичката информация се предава след това на мениджърите или на работещите в HR отдела. Ще трябва да сте добре запознати с изискванията на Вашия шеф, както и да притежавате известен нюх за преценка на хората – често е трудно да определиш някого единствено според профила му в някоя социална мрежа.

18. Таен клиент

Както можете да се досетите, повечето компании, които предлагат подобна кариера са чуждестранни. Ролята Ви всъщност ще се състои в това да закупите продукт от онлайн магазина на фирмата и по всяка вероятност да задавате въпроси към него или въобще към начина на заплащане, доставката и т.н., и т.н. към отговорния екип, след което да оцените и да споделите впечатленията си от обслужването (обслужващият екип, разбира се, не би трябвало да Ви различи от обикновен клиент). Това е една професия с много ниско натоварване, но за жалост позиции не се намират лесно.

19. Експерт

Много уебсайтове предлагат съвети по всякакви теми на потребителите си. Ако имате задълбочени познания в някаква област, можете да се регистрирате и да отговаряте на въпросите, зададени във Вашата сфера. Както и с професията на учител, това ще е страхотен шанс за Вас да запазите и използвате по-рано придобитата информация възможно най-дълго време. Първоначално ще се наложи да докажете уменията си чрез някакво свидетелство или онлайн тест. Някои от платформите предлагат не само писмен отговор от Ваша страна, но и възможност за създаване на видео. Обикновено потребителите могат да оценяват Вашите отговори, така че колкото по-ясно обяснявате, толкова по-добри ще са отзивите и заплащането ще се покачва.

20. Блогър

В последните години освен уебсайта и присъствието в социалните мрежи, блогът стана необходим елемент от онлайн имиджа на един бизнес. По тази причина компаниите наемат хора, които да пишат редовно статии и да освежават блога им. Най-добре ще бъде да се фокусирате върху няколко теми, в които имате по-широки познания и да създадете собствен блог, където заинтересованите фирми да могат да видят уменията и стила Ви. В зависимост от големината на бизнеса и популярността му, както и дължината на статиите заплатата Ви ще варира.
От друга страна, ако самите Вие имате успешен блог с висока посещаемост, много компании биха поставили рекламите си на страниците Ви. От полза ще е да предлате пространството си на бизнеси, които имат връзка с тематиката на Вашия блог. Ако например пишете за мода, реклама на онлайн магазини за дрехи би съвпаднала идеално.

21. Консултант по технологиите

Ако сте си купували например лаптоп по интернет, сигурно сте забелязали, че можете да се консултирате с оператор чрез чат. Това е и друга възможност за надомна работа за Вас. Трябва да сте отлично запознати с всички модели и да сте готови да изтърпявате нерешителните клиенти, много от които ще Ви зададат безброй въпроси, за да направят своя избор. От друга страна, тези познания ще Ви помогнат особено много в момента, в който Ви се наложи да си закупите някакъв вид техника. Ще се налага да сте онлайн доста често, тъй като е добре да отговаряте възможно най-бързо на запитванията – в противен случай съществува възможността клиентът изобщо да се откаже от покупка от дадения сайт.

22. Дистрибутор

Това е дейност, която е особено популярна в областта на козметиката. Ако сте особено комуникативна личност, това може да е най-доходоносната опция за Вас. Често може част от задачите Ви да бъде и привличането на други хора за позиции на дистрибутори. Много от компаниите имат йерархия, в която се издигате според процента на продажбите и клиентите Ви. Колкото по-високо място в йерархията достигнете, толкова по-голям ще е дялът Ви от общата печалба. Ще бъдете важен за производителите и от тази гледна точка, че сте връзката между тях и клиентите – това значи, че ще можете да информирате фабрикантите за евентуални подобрения и други съвети от клиентелата.

23. Кликане върху реклами

Повечето успешни бизнеси се обръщат към рекламни агенции, които да разпространяват услугите и продуктите им сред хора от целия свят. Интернетът дава възможност за глобално разпространение на дадена марка. Рекламните агенции от своя страна наемат хора, които да трупат гледания на рекламите. Тоест, работата Ви ще се състои в това да разглеждате и кликвате върху различни реклами. Доходите не са особено внушителни, но ако работите систематично няма начин да не се повишат. Регистрацията е безплатна на повечето места, а този бизнес е толкова популярен и наложим в днешно време, че възможности за такава работа се предлагат в над 200 държави.

24. Писател

Ако имате писателски заложби, но не искате да работите по тема, определена от някого другиго (както copywriter-ите например), има много платформи, в които е възможно да качвате и продавате Вашите произведения. Това важи дори и за научни трудове. Сложната Ви задача в този случай ще бъде най-вече да си осигурите достатъчно добра реклама, за да имате печалба или в случая на научен труд, той да бъде на актуална и често обсъждана тематика. Винаги можете да се посъветвате със семейството и приятелите си относно това, което пишете, за да прецените какво можете да подобрите. Трябва и да свикнете да прекарвате часове пред компютъра, което може да е сложна задача за Вас отначало.

25. Онлайн Маркетинг Консултант

Тъй като цялостната дейност, свързана с тази професия, се извършва на компютър, много от фирмите предлагат подобни позиции под формата на надомна работа (особено по-малки бизнеси, които не разполагат с огромни офис сгради). В този случай обикновено се търсят хора с опит в областта и въобще по-задълбочени познания в сферата на дигиталния маркетинг. Тъй като рекламата в онлайн пространството е особено наложителна в последното десетилетие (а и ще става все по-важна), компании като Google предлагат обстойни курсове по дигитален маркетинг със сертификация накрая. Струва си обмислянето на такова обучение, тъй като това е една от възможностите за работа от вкъщи с най-добро заплащане.

26. Счетоводител

Ако числата са Вашата страст, то имате възможност да се реализирате и в тази сфера от вкъщи. С дигитализирането на всякакви документи, отчети и цялостния бюджет, това е професия, която неизменно трябва да се ръководи от човек на компютър. По тази причина ще откриете и много предложения за дистанционна работа (при това добре платена). Позицията съществува общо взето при всеки вид бизнес и с покачването на икономиката броят на вакантни места също нараства. Вследствие на дигитализацията работата Ви ще бъде и много улеснена, тъй като голяма част от сметките могат да се проверяват от различни софтуери. Това също е една от професиите, в които можете да работите както в екип, така и сам/а, в зависимост от Вашите предпочитания и характер.

27. Транскрипция на интервюта

Позиция от този тип е много по-възможно да намерите в чуждестранен уебсайт, макар че и в България се срещат подобни варианти, понякога и от фирми за преводи. При това положение е важно английският Ви да е на ниво. Голям куп от журналистите или хората, занимаващи се с проучвания, нямат време да транскрибират аудио материала от интервютата. Ще са Ви необходими добри слушалки и търпение, за да изслушвате и записвате дума по дума казаното, но от друга страна, това е наистина идеална опция за припечелване на допълнителни доходи. Скоростта Ви на писане също е от значение за този вид работа. В днешно време съществуват и доста програми, които улесняват целия процес.

28. Проучвания (факти, данни)

Голям брой уебсайтове имат нужда от човек, който да проучва най-актуалните новини (например в областта на киното) или пък обща информация, за да могат да съставят материала си – блог публикации, класации, видеота и т.н. Ако се интересувате особено от пътувания, или музика, или козметика (списъкът на възможностти е голям), и обичате да се ровите надълбоко, това занимание също може да Ви донесе бързи пари. Голямото предимство на този тип работа е, че ще Ви бъде интересно. Трябва обаче да сте готови да прекарвате и часове пред компютъра, тъй като често изискванията към Вас относно нужния материал ще бъдат особено конкретни.

29. Фотограф

Често хората се нуждаят от човек, който да прави снимки за техните уебсайтове и блогове, за да не се занимават допълнително с покупки и авторски права. Както може би се досещате, става въпрос за най-обикновени неща – например чорапи или пък гланц за устни. Ако снимката трябва да е към публикация във facebook например, тогава може да се наложи и да се разходите навън. Много често обаче от Вас няма да се изискват кой знае какви умения или пък креативна мисъл. Ако обичате да се занимавате с дизайн, има съвсем лесни и безплатни платформи за създаване на флайери, картинки за социалните мрежи и картички, които после също имате възможност да продавате (стига да отговарят на търсенията на клиентите).

30. Minijob

На последно място (но не и по важност) съществуват сайтове, които предлагат така наречените minijobs. Всъщност това понятие обединява повечето от изброените по-горе варианти, но става въпрос за еднократна работа. С други думи, Вие ще направите един превод или една транскрипция и ще получите заплатата на момента, в който шефът Ви провери изпълнението. Проблемът е, че броят на задачите, които ще са подходящи за Вас, обикновено няма как да бъде достатъчно висок, за да изкаравате постоянен и солиден доход. Това е по-скоро вариант, който си струва да се обмисли, ако имате по-малко свободно време и не искате да се съобразявате с минимум часове или задачи изпълнени на месец.

За Финал

В общи линии това са най-популярните варианти за работа от вкъщи. Ако решите да направите проучване, най-вероятно ще откриете и много други възможности. В последните години много от партиите например наемат хора, които да действат като интернет тролове, т.е. да спамят под определени публикации в социалните мрежи и да създават грешна представа за публичното мнение. Това е вариант, който не Ви препоръчваме основно от морална гледна точка. Но пък е пример за това, колко нови професии възникват с навлизането на интернета и социалните мрежи в ежедневието ни. В заключение бихме искали да Ви дадем някакви съвети в случай, че решите да се захванете с дистанционна работа. Добре е първоначално да направите голямо проучване на компанията, с която се захващате. Особено ако става въпрос за чуждестранна компания, в търсачките съществуват множество класации и страници с оценки от хора, които са работили във фирмата. Всичко това са материали, които си струва да проверите, тъй като във виртуалното пространство съществуват и множество измамни предложения и фирми. Ако не откривате информация, винаги можете да попитате работодателите си за препоръки и оценки от бивши служители. Недейте да изпращате пари или да давате информация за банковата си сметка от самото начало – в почти всички случаи от Вас няма да се изисква инвестиция, за да печелите. Когато се ориентирате към дадена компания, задайте възможно най-много въпроси, за да се убедите в легитимността ѝ – какъв е начинът на заплащане, на какъв период от време протича то, какви програми ще са Ви нужни и т.н. Трябва да бъдете готови и за евентуално интервю – това, че ще работите дистанционно, не е гаранция, че шефът Ви няма да поиска да се срещне с Вас преди началото. В интернет ще откриете всякакви съвети за добра подготовка за интервю и това е нещо, на което си струва да отделите повече време, особено ако нямате особено голям опит досега. Ако получите имейл с предложение от компания, за която не сте се интересували, това най-вероятно е измама, бъдете внимателни. Избягвайте и реклами от рода на „забогатей бързо“ или „спечелете 1000 долара за един ден“, при тях вероятността за реализация клони към нула – никой няма да Ви подари пари от нищото. Имайте предвид, че може да отнеме доста време докато откриете позиция, която да отговаря на възможностите и да произтича от легитимен източник, но това не трябва да Ви отказва.

Както виждате, съществува голямо разнообразие от професии, които да извършвате от вкъщи. Ако сегашната Ви позиция не изисква особен контакт с останалите Ви колеги, винаги имате възможността да попитате шефа си за дистанционен вариант – това ще Ви даде не само възможността, да се съобразявате с биологичния си часовник и да работите по пижама, но и да прекарате повече време с близките си. Да не говорим, че шансът да спестите пари от бензин или градски транспорт също не е за изпускане. Замислете се, че и много от домашните бизнеси започват от подобни чисто практически причини. Дистанционната работа има много бонуси от финансова гледа точка и за работодателите, поради което опциите за работа от вкъщи нарастват ежедневно. Какво има да чакате още? Време е за проучване!

Reply